Facturile uriașe la curent au șocat pe toată lumea, iar avertismentele transmite pentru perioada ce urmează nu sunt deloc liniștitoare.
România are printre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană, dar printre cele mai mari prețuri, atât la utilități, cât și la raft. Doar Bulgaria şi Letonia au un salariu minim mai mic decât România.
La ora actuală, în anul 2022, salariul minim în România este de doar 515 euro, de patru ori mai mic decât salariul din Luxemburg.
În timp ce asistăm neputincioși la creșterle excesive, multe familii și mulți pensionari revin la obiceiurile de pe vremuri și fac tot mai multe economii, pentru a face față traiului de zi cu zi.
Economiștii spun că salariul minim ar trebui să se apropie de cel mediu, dar şi că ar mai fi loc de o scădere a impozitelor şi a taxelor pe venitul minim de cel puţin 10%.
"Ești obligat de context să plătești energia electrică, gaze, utilități la prețuri europene având venituri care nu se ridică la nivelurile medii europene", a declarat Cristian Păun, analist economic.
Din cauza prețurilor la utilități și mâncare, românii au renunțat la cumpărăturile pe care le făceau altădată.
De exemplu, 43% dintre români au renunţat să mai cumpere ceasuri şi bijuterii, iar 34% nu au mai cumpărat o maşină sau au rărit ieșirile la restaurant.
Mai mult, în ultimul an, alimentele, bunurile şi serviciile s-au scumpit în medie cu 8,2%.
"Este evident că atât timp cât banii nu ajung pentru cheltuielile casei pentru mâncare şi medicamente nimeni nu se mai gândește la ceasuri sau la alte obiecte de lux. Este trist. Este foarte trist", susține Dragoş Frumosu, președintele Federației Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, potrivit Antena 3.
În aceste condiții, românii admit şi că sunt nevoiți să renunțe la lucruri esenţiale cum ar fi încălzirea locuinței sau cumpărarea hainelor
"Am mai redus din calorifer în încăperile în care nu se locuiește", a spus cineva.
"Renunțăm la micile noastre plăceri, îmbrăcăminte", a spus o altă persoană.
"Renunț la dulciuri, m-am gândit să îmi fac pâinea, să gătim mai mult să nu cumpăram totul de-a gata", susține altcineva.
"Suntem mult mai atenți la consumul de energie şi apă", este soluția adoptată de o femeie.
"Nu fac reduceri de cheltuieli muncesc mai mult ca să suplimentez bugetul", mai spune cineva.
România are cel mai mare preț la gaze naturale din Europa, iar facturile au bubuit, dar în același timp, românii au și cele mai calde locuințe din Europa.
Astfel, potrivit unui studiu făcut la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, factura la gaze se poate reduce în fiecare lună cu 6 procente dacă românii ar accepta cu un singur grad mai puțin în casă.
Potrivit calculului făcut, în bani, în cazul unul apartament cu două camere, cu suprafața de 45 de metri pătrați, economia lunară poate fi de peste 100 de lei.
Țările din Europa pare că au făcut de mult timp aceste calcule și, spre deosebire de noi, preferă să stea în case mai reci, dar să mai pună un hanorac pe ei, și să facă altceva cu banii pe care noi îi aruncăm pe facturi, doar ca să stăm în case în tricou.
Studiu vizează opt țări de pe continent și arată că temperatura medie din dormitoarele noastre este de 22,2 grade Celsius, în timp ce în ale cehilor, italienilor și suedezilor trece puțin peste 19 grade.
Cele mai reci sunt casele germanilor și ale englezilor, acolo unde termometrele indică puțin peste 18 grade Celsius, potrivit DC NEWS.
Constantin Cilibiu, profesor la Facultatea de Inginerie a Instațiilor din cadrul Univerității Tehnice din Cluj-Napoca, susține că orice grad în minus înseamă o scădere cu 6 la sută a facturii la încălzire.
"Avem de la 23 la 22, deci practiv reducem de la 177.19 kWh la 167.84, ceea ce înseamnă 9.35kWh MP la suprafața de 45 de MP avem 420 kWh pe care îi înmulțim cu prețul și avem undeva aproape 110 lei pe un singur grad", a explicat profesorul UTCN, pentru stirileprotv.ro
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătații, temperatura optimă pentru o persoană bine îmbrăcată este de 18 grade Celsius.
În sufragerie, acolo unde stăm îmbrăcați în haine de casă, este bine să avem între 19 și 22 de grade Celsius.
În dormitor, în schimb, este recomandat să fie mai răcoare, adică cel mult 20 de grade.
Iar în baie, temperatura trebuie să fie cu câteva grade mai ridicată decât în alte camere, dar să nu depășească 23 de grade Celsius.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...