Românii riscă amenzi de peste 8.000 de lei, dacă refuză acest ordin
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Se modifică legislația
Se modifică legislația
Legislația privind pregătirea populaţiei pentru apărare urmează să fie modificată, printre modificările propuse fiind și unele ce vizează sancțiunile aplicate celor ce nu respectă regulile impuse.

Dacă proiectul va ajunge să se aplice, pe lângă cetățenii încorporabili, adică bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, și rezerviști (singurele două categorii ce pot fi sancționate acum), vor putea primi amenzi și rezerviștii voluntari pentru abateri de la legislația privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

Concret, se vor aplica amenzi de 510 sau 1.020 de lei (unul sau două puncte, care reprezintă 20% din valoarea salariului minim brut, adică, în prezent, 510 lei) pentru:

- neprezentarea, înaintea plecării din ţară, la organul de evidenţă militară, pentru a preda livretul militar, adeverinţa de recrutare ori ordinul de chemare la mobilizare;

- neprezentarea, în termenul legal, pentru primirea documentelor personale de evidenţă militară;

- pierderea, deteriorarea sau înstrăinarea documentelor personale de evidenţă militară.

Cu aceleași sume poate fi amendată acum neprezentarea, în termen de o lună, în vederea luării în evidenţă la centrele militare pe raza cărora şi-au schimbat domiciliul, dar această prevedere urmează să fie eliminată din Legea 446/2006.

Apoi, cu amendă de la două la șase puncte, adică între 1.020 și 3.060 de lei în prezent, vor putea fi sancționate neprezentarea la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare sau în notificare, pentru clarificarea situaţiei militare sau pentru concentrare și neprezentarea la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare.

Amenzi mai mari, cuprinse între 2.040 și 4.080 de lei (patru - opt puncte), se vor aplica pentru prezentarea cu întârziere la comisia locală de recrutare-încorporare la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare sau în notificare, dacă întârzierea nu depăşeşte trei zile, astfel încât fapta să constituie infracţiune.

În fine, amenzile cele mai mari, cuprinse între 4.080 și 8.160 de lei (opt - 16 puncte), se vor aplica pentru:

- refuzul de a primi ordinul de chemare;

- întârzierea nejustificată la recrutare-încorporare, concentrare, mobilizare sau pentru clarificarea situaţiei militare, la instituirea stării de urgenţă, a stării de asediu sau la declararea mobilizării ori a stării de război;

- neprezentarea pentru executarea serviciului alternativ.

Serviciul alternativ este cel pe care trebuie să-l facă cei ce, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză să îndeplinească serviciul militar sub arme, scrie Avocatnet.

Citește și Din 24 august aceste amenzi vor crește de peste 12 ori

Prevederea se regăsește într-o lege care se va aplica începând din 24 august, amenzile în cauză putând ajunge la 6.000 de lei. 

Iar cei care riscă astfel de amenzi sunt persoanele care fac fac graffitiuri pe clădiri, garduri sau pe alte obiecte amplasate în spații. 

Legea 260/2022 va introduce în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor împotriva ordinii și liniștii publice amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 lei pentru, așa cum scrie în textul actului normativ, imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, prin orice mijloace, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice.

De menționat că, în prezent, amenzile pentru astfel de fapte sunt cuprinse între 100 și 500 lei. Potrivit Avocatnet, această prevedere își propune să sancționeze în mod explicit graffitiurile, mai ales când asfel de desene se aplică pe clădirile de patrimoniu istoric și cultural, potrivit inițiatorilor propunerii.

De asemenea, cei care vor fi sancționați pentru desenele ilegale vor fi obligați să-și înlăture "creația", readucând bunul deteriorat la starea inițială. Această reparație va trebui făcută în termen de 15 zile calendaristice de la data când măsură complementară amenzii devine executorie.

Dacă persoana sancționată nu își va îndeplini obligația, autoritatea administrației publice locale va putea să reabiliteze din fonduri proprii bunurile deteriorate, urmând ca apoi să îl dea în judecată pe contravenient pentru a-și recupera prejudiciul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.


pixel