În același timp, profitul operațional (EBITDA) înregistrat de companie a fost de 33,2 milioane de dolari, rezultatul net având o valoare negativă de 23,8 milioane de dolari.
Rezultatele operaționale și financiare au fost influențate de volatilitatea cotațiilor internaționale pentru materii prime (țiței, componente bio) și produse petroliere. De asemenea, un impact major a fost determinat de oprirea activităților de producție pentru realizarea reviziei generale planificate a rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și de costurile și investițiile programate în cadrul acestora. Gradul de utilizare a rafinăriei Petromidia a fost de 68,9% în primul trimestru, pe fondul opririi programate a instalațiilor.
Cu o investiție totală estimată la aproximativ 85 de milioane de dolari în proiectele de dezvoltare implementate, la care se adaugă și fonduri pentru lucrările de mentenanță și recertificare, revizia generală a reprezentat un efort necesar pentru funcționarea optimă și în condiții de siguranță a celei mai mari rafinării din țară.
Rafinăria Petromidia își asigură integral necesarul de țiței din surse externe, în special din Kazahstan. În primul trimestru, materia primă s-a apreciat cu 2% față de nivelul mediu din T1 2023 și cu 15% în perioada ianuarie – martie, de la 75,7 USD/baril (țiței Brent) la începutul lunii ianuarie, la 86,9 USD/baril, la finele lunii martie.
În ciuda neoperării instalațiilor pe perioada reviziei, Rompetrol Rafinare a fost consecventă în furnizarea de carburanți către piața domestică, cu 66% din total furnizat pe plan intern. Această strategie de business vizează maximizarea randamentelor de vânzări în România, unde compania este un factor de stabilitate pe piața energetică.
Totodată, Rompetrol Rafinare a susținut, cu volume importante de produse petroliere, subsidiarele Grupului KMG International, Rompetrol fiind cel mai important furnizor de carburanți din Republica Moldova, Georgia și cu o prezență semnificativă în Bulgaria.
Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare și petrochimie) în primul trimestru al anului, s-a ridicat la 240 de milioane de dolari, pe fondul unui volum de 312 mii de tone de produse petroliere exportate în ianuarie – martie 2024.
Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai importanți contributori la bugetul de stat al României, plătind peste 316 milioane de dolari în T1 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...