Curs BNR. Leul prinde puteri față de euro și dolar în timp ce aurul se scumpește
Cursul valutar rezultat din...
Zilele trecute Polonia, Germania, Ucraina şi alte state au anunţat că au suspendat importurile de petrol rusesc via conducta Druzhba din cauza calităţii slabe a ţiţeiului. Problemele de calitate au apărut săptămâna trecută când un producător rusesc, care până acum nu a fost identificat, a contaminat petrolul cu mari cantităţi de clorură organică. Această substanţă este utilizată pentru a creşte producţia de petrol dar trebuie separată de ţiţei înainte de livrarea petrolului deoarece poate deteriora echipamentele de rafinare.
Vineri, Dmitry Kozak a anunţat că Rusia, Belarus, Ucraina şi Polonia au fost de acord să adopte măsuri pentru eliminarea efectelor contaminării.
"Aceasta ne va permite, mai devreme decât am planificat, să furnizăm până în 29 aprilie ţiţei de calitate către graniţa cu Belarus şi să restabilim fluxul prin conducta Druzhba în două săptămâni", a afirmat oficialul rus.
itește și: Rusia a trimis în Vest petrol contaminat. Importurile au fost suspendate
Ministerul Energiei din Rusia a anunţat vineri că grupul Transneft, care deţine monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, şi alte companii din Rusia au un plan pentru a contracara efectele petrolului contaminat dar nu a oferit alte detalii.
Suspendarea importurilor de petrol via conducta Druzhba provoacă o serioasă problemă de aprovizionare rafinăriilor grupului polonez PKN Orlen precum şi rafinăriilor din Germania aparţinând companiilor Total, Shell, BP şi Rosneft. Conducta Druzhba deserveşte de asemenea Cehia. Traderii susţin că au fost oprite şi livrările spre Cehia însă operatorul reţelei de conducte din această ţară, Mero, anunţa joi că livrările de petrol rusesc se derulează fără întrerupere iar petrolul de calitate redusă nu a ajuns încă în Cehia.
Ministerul Energiei din Rusia a mai informat că livrările de petrol continuă via portul Ust-Luga de la Marea Baltică, chiar dacă traderii susţin că unii cumpărători au început să refuze să mai accepte petrol rusesc din cauza îngrijorărilor legate de calitatea ţiţeiului.
Potrivit traderilor de la mai multe mari companii petroliere europene, nivelul de clorură organică din petrolul rusesc a fluctuat între 150 şi 330 părţi la milion (ppm), în condiţiile în care nivelul maxim admis este de 10 ppm iar nivelul normal este cuprins între 1 şi 3 ppm. Contaminarea petrolului este rară în Rusia. Traderii susţin că ultima dată când petrolul rusesc a fost contaminat cu un nivel ridicat de clorură organică a fost în urmă cu 10 ani, însă la o scară mai mică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cursul valutar rezultat din...
Finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989...
Noile date marchează o ajustare față de estimările...
Au mers bine anul trecut, au...
Elon Musk, cel mai bogat om din lume și apropiat al...
Un anunț venit din partea...
De-a lungul timpului, spațiul a...
De trei săptămâni piața petrolului rămâne înscrisă pe un trend ascendent.
Este o nouă dovadă că prima economie a Uniunii Europene...
Piața cuprului se teme de Donald Trump.
Cu alte cuvinte, încă puțin și...
Numit de Donald Trump în...
Vă aducem și azi cele mai importante știri ale...
Anul 2025, pe lângă multiplele...
De ce, în primele zile ale...
Începând cu 20 ianuarie 2025,...
Angajații din sistemul bugetar vor beneficia în acest an...
Odată intrați în 2025, mulți...
Europa își propune să-și reducă...
După ani de amânări și...
CES 2025 aduce în prim-plan...
Compania Kratos a obținut...
Evoluţie mixtă a leului în faţa principalelor valute.