Luni, rubla rusească a recuperat ușor față de dolarul american, dar se menține la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, pe fondul noilor sancțiuni impuse de Statele Unite sectorului bancar și al lansării unui nou tip de rachetă hipersonică de către Rusia săptămâna trecută.
La ora 09:00 GMT, rubla s-a apreciat cu 0,8%, ajungând la 103,50 față de dolar, conform datelor LSEG. Vineri, rubla a atins 104,35, cel mai slab nivel din 23 martie 2022.
Față de yuan, rubla s-a depreciat cu peste 1%, atingând 14,19 pe Bursa de la Moscova, cel mai scăzut nivel de după martie 2022, și a rămas neschimbată față de euro, la 108,71.
Analiștii de la BCS brokerage au sugerat că banca centrală și guvernul ar putea recurge la intervenții verbale pentru a încetini deprecierea rublei, care alimentează inflația și reduce eficacitatea măsurilor actuale de înăsprire monetară.
„Pe fondul devalorizării, asistăm la o spirală pro-inflaționistă. Autoritățile financiare ar putea recurge cel puțin la intervenții verbale, care, în timp, ar putea contribui la stabilizarea rublei,” au declarat aceștia.
Rata oficială de schimb a rublei, stabilită de banca centrală pe baza datelor din tranzacțiile OTC, a fost fixată la 102,58 față de dolar.
Sprijin temporar din partea exportatorilor
Rubla ar putea primi un sprijin moderat în această săptămână din partea vânzărilor de valută de către companiile exportatoare, înaintea termenului limită pentru plata taxelor.
Pe piața petrolului, cotația Brent, un reper global pentru exportul principal al Rusiei, a scăzut luni cu 0,56%, la 74,75 dolari pe baril, după ce săptămâna trecută crescuse cu 6% pe fondul tensiunilor dintre puterile occidentale și marii producători de petrol, Rusia și Iran.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Principalii indici de pe Wall...
Profesorul Mircea Coșea critică...
Statele Unite şi Ucraina au...
Turcia anunţă că nu renunță la...
Dmitri Medvedev comentează...
A fost publicat în Monitorul...
Acord Ucraina-SUA privind...
Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...
ANAF a făcut public calendarul...
Ziua internaţională a muncii...
Controale antifraudă de 1 Mai.
Danone renunță la coloranții...
Wall Street scade puternic pe...
Sindicatul Naţional al...
Economia zonei euro surprinde...