Rubla lui Putin s-a dus de-a dura, dezvăluind ceea ce nu se spune
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Dacă e ordin, e ordin!
Dacă e ordin, e ordin!
Dacă este să dai crezare declarațiilor oficialilor de la Moscova, în Rusia curge lapte și miere, în războiul pe care Putin l-a pornit împotriva Ucrainei, trupele ruse marchează victorie după victorie. Dar piața financiară, chiar și cea de la Moscova, nu poate fi înșelată, amețită cu vorbe. 

Iar evoluția monedei naționale reflectă adevărata starea a lucrurilor, care nu se prezintă într-o formă atât de bună cum se străduiesc să convingă oamenii Kremlinului. Iar dovada o constituie scăderea rublei, un declin brusc, fără vreun motiv vizibil. 

Dar rubla rusă a slăbit pentru a doua sesiune consecutivă miercuri, coborând la un nivel scăzut în mai bine de 14 luni peste pragul de 85 față de dolar, împovărat de o ofertă limitată de valute străine pe o piață lichidă. Iar euro a ajuns la 91,48 ruble. 

Piața a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și a devenit susceptibilă la fluctuații de-a dreptul sălbatice, în contextul în care Moscova a devenit ținta celor mai aspre și ample sancțiuni decise vreodată de Occident, ca răspuns la războiul declanșat de Putin în Ucraina

Un comerciant de la o mare bancă rusă a declarat marți pentru Reuters că toată lumea așteaptă ca rubla să se întărească din nou, odată ce exportatorii, pentru care o rublă slabă este benefică, încep să convertească veniturile în valută străină pentru a plăti impozitele mai târziu în cursul lunii.

„Credem că dinamica actuală a cursului de schimb este mai mult legată de factori temporari și sugerăm că atunci când exportatorii reiau vânzarea mai activă a câștigurilor lor în valută, rubla ar putea reveni la un nivel apropiat de 80 față de dolar”, au spus aceștia. au declarat analiștii de la Raiffeisen Bank.

Țițeiul Brent, punctul de referință global pentru exportul de top al Rusiei, a crescut cu 0,4%, la 74,61 dolari pe baril.

Citește și Criza energetică: La iarnă, Europa riscă să dea peste alte necazuri

Mai marii Uniunii Europene caută soluții pentru a evita o criză energetică la iarnă, dar planul lor comportă numeroase riscuri. 

În orice caz, așa susține agenția de presă Bloomberg, potrivit căreia Uniunea Europeană examinează posibilitatea de a folosi, în viitorul sezon rece, capacitățile de depozitare ale Ucrainei pentru stocarea de gaze. Concret, este vorba despre depozitul Bilche-Volytsko-Uherske, situat la aproape 90 de kilometri de graniţa Ucrainei cu UE și care care poate înmagazina o cantitate de patru ori mai mare de gaze naturale decât cel mai mare depozit din Germania. 

Riscuri acceptabile

Acest obiectiv de infrastructură se conectează uşor cu reţeaua de gazoducte a blocului comunitar, graţie rolului jucat timp de decenii de Ucraina drept rută de tranzit pentru gazele rusești. Este o idee bună sau una hazardată, având în vedere că Ucraina este, totuși, în război cu Rusia, care o bombardează fără milă, vizând în special obiective de infrastructură de importanță strategică, iar un depozit de gaze face cu siguranță parte din această categorie? Părerile sunt împărțite, dar ideea câștigă teren printre cei care cred că facilităţile sunt suficient de departe de linia frontului pentru a fi considerate sigure iar unii traderi susţin că riscurile sunt acceptabile. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai mult cărbune în 2024

În urmă cu câteva zile, Institutul Național de...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel