Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Rubla s-a depreciat şi mai mult joi, atingând un nivel record faţă de dolar şi euro, după ce agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Moody's au retrogradat cu şase trepte ratingul Rusiei, la categoria "junk" (nerecomandat pentru investiţii), spunând că sancţiunile occidentale sporesc incertitudinile privind capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile şi slăbesc economia, relatează agențiile de presă.
Joi dimineaţa, moneda Rusiei a coborât până la un curs de 117,50 ruble pentru un dolar şi 124,10 ruble pentru un euro, depreciindu-se cu peste 10% faţă de dolar şi cu peste 7% faţă de euro.
Cel mai mare atac
Pieţele financiare din Rusia s-au confruntat cu turbulenţe semnificative, după ce forţele militare ruse au lansat o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei - terestră, aeriană şi navală - cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de Al Doilea Război Mondial. Atacul a determinat Occidentul să impună sancţiuni dure Moscovei.
De când trupele ruse au intrat în 24 februarie în Ucraina, rubla s-a depreciat cu aproape 30% faţă de dolar, iar analiştii cred că în viitor cursul de schimb va rămâne extrem de volatil. Guvernul a ordonat exportatorilor ruşi să să convertească în ruble 80% din veniturile lor în valută, pentru a sprijini moneda locală.
Bursa rămâne închisă
Tranzacţiile la Bursa de la Moscova rămân în mare parte închise joi, a patra zi de restricţii ordonată de Banca Centrală a Rusiei. Miercuri, furnizorii de indici FTSE Russell şi MSCI au anunţat că vor elimina acţiunile ruseşti din toţi indicii lor.
În acest context, grupul francez Societe Generale a anunțat că expunerea sa față de Rusia, unde este prezentă prin intermediul subsidiarei sale Rosbank, reprezenta 18,6 miliarde de euro la sfârșitul lunii decembrie, adică aproximativ 1,7% din expunerea sa totală, informează Zonebourse.
Citește și Piața financiară din România are probleme? Adrian Negrescu: Putem spune că avem un ”Cod Galben”
Citește și
SocGen, prudentă în Rusia
"Grupul își desfășoară afacerile în Rusia cu cea mai mare prudență și selectivitate, continuând să ofere servicii clienților săi istorici", a precizat banca într-un comunicat, ca reacție la invazia Ucrainei de către Rusia, care a provocat o salvă de sancțiuni împotriva unor personalități și entități rusești.
Expunerea grupului față de Rusia este împărțită între 15,4 miliarde de euro contabilizate în SG Rusia - care include Rosbank, Rosbank Insurance și ALD automotive OOO Rusia - și 3,2 miliarde de euro din expuneri off-shore, constituite în principal din operațiuni înființate ca parte a activităților de finanțare ale băncii de soluții pentru companii și investitori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...