Solicitarea a fost făcută în timpul negocierilor privind prelungirea acordului de furnizare a cerealelor din Ucraina, scrie Reuters care citează surse apropiate de această chestiune.
Sursele au precizat că Rusia cere țărilor occidentale să permită Rosselkhozbank să își reia relațiile cu băncile corespondente, în ciuda sancțiunilor occidentale.
Acest lucru ar permite băncii, care până acum nu a jucat un rol important în comerțul internațional cu cereale, să proceseze plăți pentru cereale rusești și alte produse alimentare, au mai spus sursele.
Înainte de ultimele sancțiuni, astfel de plăți erau procesate de bănci internaționale și de filiale ale altor bănci rusești din Elveția.
Sursele nu au precizat ce răspuns a primit Rusia la propunerile sale sau dacă a primit vreun răspuns în general.
Rusia a declarat că sancțiunile impuse de la începutul războiului împotriva Ucrainei îngreunează procesarea plăților și accesul la nave, asigurări și porturi pentru comercianții ruși de cereale și îngrășăminte, deși produsele alimentare nu fac obiectul sancțiunilor.
O sursă ONU a declarat, sub rezerva anonimatului, că simplificarea plăților pentru alimentele și îngrășămintele rusești prin Rosselkhozbank este discutată cu Uniunea Europeană și cu alte părți.
Un diplomat occidental care are cunoștință despre această chestiune a declarat că Turcia a insistat foarte mult ca Rusia să respecte acordul și că Rosselkhozbank a fost implicată în discuții, dar nu a avut nicio implicare directă în suspendarea acordului de către Moscova sau în reluarea ulterioară a acestuia.
Merită amintit faptul că banca Rossilhospbank se află pe listele de sancțiuni ale UE și SUA.
Citește și:
Rusia importă masiv electrocasnice. Motivul este îngrijorător
O creștere bruscă și surprinzătoare a exporturilor europene de mașini de spălat rufe, frigidere și chiar pompe de sân electrice către Rusia trezește îngrijorarea oficialilor că această explozie comercială ar putea ajuta mașinăria de război a lui Vladimir Putin.
Armenia a importat mai multe mașini de spălat din Uniunea Europeană în primele opt luni ale anului decât în ultimii doi ani la un loc, potrivit datelor compilate de Bloomberg din baza de date Eurostat a UE. Kazahstanul a importat frigidere europene în valoare de 21,4 milioane de dolari până în august, mai mult decât triplu față de aceeași perioadă a anului trecut.
Datele guvernului kazah arată între timp un salt al importurilor de frigidere, mașini de spălat și pompelor de sân electrice care apoi au fost expediate în Rusia.
Există o serie de companii care profită de sancțiunile impuse Rusiei și care compensează deficitul importurilor și care fac acest lucru după care dezmembrează aparatele pentru a extrage componentele și semiconductorii care apoi sunt utilizați în producția de armament, un lucru de care oficialii europeni se tem și care spun că monitorizează acum și urmăresc îndeaproape creșterea exporturilor către țările de la periferia Rusiei.
Oficialii din Europa au declarat deja public că au văzut piese de la frigidere și mașini de spălat apărând în echipamente militare rusești, cum ar fi tancurile. Persoane familiarizate cu evaluările au declarat că este foarte posibil ca și componente și microcipuri din alte bunuri de uz casnic să fie folosite în scopuri militare.
Datele comerciale arată, de exemplu, că exporturile UE de pompe de sân electrice către Armenia aproape că s-au triplat în prima jumătate a anului 2022 față de anul precedent, în ciuda unei scăderi de 4,3% a ratei natalității din Armenia. De asemenea, cererea de pompe de sân din Kazahstan provenind din UE a urcat cu 633% în prima jumătate a anului 2022, chiar dacă rata națională a natalității a scăzut cu 8,4% în aceeași perioadă.
Resursele rușilor sunt limitate
Războiul lui Putin a făcut ca Rusia să fie lovită de sancțiuni în aproape toate sectoarele economiei sale, privând-o de importuri, inclusiv de cipuri și alte componente pe care s-a bazat mult timp pentru echipamente militare de bază, cum ar fi radiourile și pistoalele, până la arme mai sofisticate, inclusiv sisteme de rachete, avioane de luptă și submarine. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...