Rusia a anunţat, joi după-amiază, sancţiuni împotriva liderilor Uniunii Europene şi a celor mai mulţi dintre membrii Parlamentului European, ca ripostă la măsurile similare dispuse de instituţiile de la Bruxelles şi de statele membre contra unor oficiali ruşi în contextul invaziei din Ucraina.
"Restricţiile li se aplică liderilor de rang înalt ai Uniunii Europene, inclusiv unui anumit număr de comisari europeni, şefilor structurilor militare europene şi vastei majorităţi a membrilor Parlamentului European, cei care promovează politici antiruse", a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Monde. Sancţiunile constau în interdicţii de călătorie pe teritoriul Rusiei şi în restricţii privind deţinerea de active în entităţi ruse.
"Este vorba de o reacţie la sancţiunile masive impuse unilateral de Uniunea Europeană. (...) Pe lista sancţiunilor sunt incluşi oficiali de rang înalt, inclusiv reprezentanţi ai guvernelor şi parlamentelor din anumite state membre UE, precum şi alte persoane publice, inclusiv angajaţi din companii media responsabili de promovarea sancţiunilor antiruse", subliniază Ministerul rus de Externe, citat de agenţia Interfax.
Uniunea Europeană, Alianţa Nord-Atlantică şi Grupul naţiunilor puternic industrailizate (G7) au impus Rusiei sancţiuni masive din cauza invaziei militare din Ucraina, relatează Mediafax.
Vladimir Putin a declarat joi că a semnat un decret în care se menţionează că clienţii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie, iar contractele vor fi întrerupte dacă această condiţie nu se respectă, relatează Reuters.
"Pentru a achiziţiona gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci ruseşti. Din aceste conturi se vor face plăţi pentru gazul livrat începând de mâine (vineri - n.r.)", a declarat Putin, într-un discurs transmis la televiziune.
"Dacă astfel de plăţi nu sunt făcute, vom considera că nu sunt respectate obligaţiile de plată de către cumpărători, cu toate consecinţele care decurg din asta. Nimeni nu ne vinde nouă nimic pe gratis şi nici noi nu vom face acte de caritate - asta înseamnă că contractele existente vor fi întrerupte", a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Finanţelor a...
Preşedintele Statelor Unite a...
Marele club de fotbal trece la...
Analistul economic Cristian...
Cererea pentru extrem de...
Rheinmetall își transformă...
Preşedintele rus a găzduit o...
Principalul producător cubanez...
Miniștrii europeni de externe,...
Contribuabilii trebuie să...
Cazacii ruşi au un cadou pentru...
Banca Națională a publicat...
Pierderile sunt de ambele părți...
UE adoptă al 16-lea pachet de...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...