Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
După ce președintele rus Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în urmă cu mai mult de doi ani, Statele Unite și aliații săi au interzis tranzacțiile cu banca centrală și ministerul de finanțe al Rusiei, blocând aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele rusești suverane în Occident.
Înalți oficiali din SUA doresc să confiște activele pentru a ajuta la sprijinirea Ucrainei, deși unii bancheri și oficiali europeni sunt îngrijorați că preluarea activelor ar crea un precedent periculos.
Camera Reprezentanților din Statele Unite a adoptat sâmbătă o lege care include o dispoziție care ar permite confiscarea activelor suverane rusești, deși cea mai mare parte a activelor se află în Europa.
"Avem, de asemenea, un răspuns pregătit", a declarat Valentina Matviyenko, președintele Camerei superioare a parlamentului rus, citată de agenția de presă de stat RIA. "Avem un proiect de lege, pe care suntem gata să îl examinăm imediat, privind măsurile de retorsiune."
"Iar europenii vor pierde mai mult decât noi", a mai spus Matviyenko, care este membră a Consiliu de Securitate al Rusiei.
Matviyenko nu a dat detalii despre care ar fi răspunsul la confiscarea activelor rusești, care este încă în discuție în Occident.
Una dintre opțiunile discutate de Occident este confiscarea veniturilor din activele subiacente fără a confisca activele propriu-zise.
Putin spune că Occidentul a declanșat ceea ce el consideră a fi un război economic împotriva Rusiei, dar a subliniat atât rezistența economiei ruse, care a crescut cu 3,6% anul trecut, cât și eșecul sancțiunilor de a opri comerțul rusesc.
Kremlinul a declarat în repetate rânduri că orice confiscare a activelor sale ar fi contrară tuturor principiilor piețelor libere pe care le proclamă Occidentul și că ar submina încrederea în dolarul american și în euro, descurajând în același timp investițiile globale și subminând încrederea în băncile centrale occidentale.
Rusia a declarat că va contesta în instanță orice confiscare a activelor sale.
Unii oficiali ruși au sugerat că, dacă activele rusești sunt confiscate, atunci și activele investitorilor străini blocate în așa-numitele conturi speciale de tip "C" din Rusia ar putea avea aceeași soartă.
Nu este clar exact câți bani se află în aceste conturi.
Președintele camerei inferioare a parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a declarat luni că Rusia are motive să confiște activele occidentale după demersul Camerei Reprezentanților din SUA.
Volodin a declarat că din cele 280 de miliarde de dolari de active rusești înghețate în străinătate, doar 5-6 miliarde de dolari se află în Statele Unite, în timp ce aproximativ 210 miliarde de euro (224 miliarde de dolari) se află în Uniunea Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...