Rusia blochează încă o aplicaţie de mesagerie (Reuters)

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cu telefonul în mână / FOTO: Freepik
Cu telefonul în mână / FOTO: Freepik
Încă o decizie luată de Rusia pentru a limita comunicarea între persoane.

Autoritatea de supraveghere a comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, a anunțat că Signal, o aplicație de mesagerie criptată, a fost blocată în țară pentru încălcarea legilor legate de operațiuni anti-teroriste, a raportat vineri agenția de știri Interfax.

„Accesul la aplicația de mesagerie Signal este blocat din cauza încălcării cerințelor legislației ruse, care trebuie respectate pentru a preveni utilizarea aplicațiilor de mesagerie în scopuri teroriste și extremiste,” a citat Interfax agenția spunând.

Înainte de anunțul Roskomnadzor că a luat măsuri, sute de utilizatori ai Signal au raportat probleme tehnice cu aplicația de mesagerie, un instrument de comunicare securizat folosit de până la un milion de ruși pentru a cripta mesaje și conversații.

Site-urile de monitorizare a serviciilor de internet au arătat peste 1.500 de plângeri despre Signal, majoritatea provenind de la utilizatori din Moscova și Sankt Petersburg. Totuși, utilizatorii au raportat că aplicația funcționa normal atunci când era accesată printr-un VPN sau utilizată în modul încorporat de ocolire a cenzurii.

„Acest lucru indică în mod clar blocarea aplicației de mesagerie în Rusia și nu o problemă tehnică din partea Signal,” a declarat Mikhail Klimarev, autorul canalului Telegram „For Telecom,” pentru Reuters.

Signal nu a răspuns la solicitările de comentarii.

De asemenea, a devenit imposibil să se înregistreze un nou cont pe Signal fără un VPN, au declarat trei persoane din Moscova și regiunea Krasnodar pentru Reuters. La introducerea unui număr de telefon mobil, serviciul afișa mesajul „Eroare de server.”

Klimarev a spus că aceasta a fost prima tentativă de a bloca Signal în Rusia.

Autoritățile ruse au început să blocheze accesul la Telegram, o aplicație de mesagerie larg utilizată, în 2018. Acțiunea a întrerupt multe servicii terțe, dar a avut un efect redus asupra disponibilității Telegram în Rusia.

 

Din aceeaşi categorie: Rusia trimite întăriri pentru a opri ''invazia'' ucraineană în Kursk

 

Rusia a anunţat vineri trimiterea de întăriri în regiunea Kursk, unde armata ucraineană a pătruns zeci de kilometri într-o ofensivă ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în această regiune, dar care continuă să facă progrese pe frontul din estul Ucrainei, relatează vineri agenţiile Reuters şi AFP.

Luptele continuă pentru a patra zi consecutiv în regiunea rusă Kursk de la graniţa cu Ucraina. Nu este clar cât teritoriu au reuşit să ocupe trupele ucrainene, dar relatări inclusiv din surse ruseşti vorbesc despre prezenţa trupelor ucrainene până la circa 35 de kilometri în punctul cel mai îndepărtat de graniţă, iar mai multe sate şi cel puţin o parte a micului oraş Sudja au căzut sub control ucrainean.

În paralel cu ofensiva mecanizată, armata ucraineană recurge la atacuri dispersate executate de grupuri de recunoaştere şi sabotaj. Potrivit bloggerului militar rus Rîbar, unităţile ucrainene intră în sat după sat şi organizează ambuscade contra trupelor ruse trimise pentru întăriri.

Pe de altă parte, după ce marţi a lansat atacul iniţial cu aproximativ o mie de soldaţi sprijiniţi de tancuri şi blindate, armata ucraineană a adus între timp noi trupe peste graniţă.

Politicienii şi militarii ruşi vorbesc acum direct despre o "invazie" ucraineană, la aproape doi ani şi jumătate de când Rusia a lansat invazia sa în Ucraina.

Neaşteptându-se la un asemenea atac ucrainean de anvergură în regiunea Kursk, armata rusă a menţinut acolo o prezenţă redusă, în care s-au regăsit şi tineri recruţi fără experienţă militară, unii fiind luaţi prizonieri de trupele ucrainene.

Între timp, armata rusă a început să trimită noi trupe către Kursk, dar un convoi de camioane militare ruse a fost nimicit de un atac ucrainean într-un sat din provincia Kursk. Imagini postate pe social-media şi confirmate ca fiind autentice arată un convoi de aproximativ 13-15 camioane militare ruseşti calcinate, unele cu soldaţi ruşi morţi înăuntru.

Potrivit bloggerilor militari ruşi, atacul asupra convoiului a fost executat cu rachete HIMARS. Unul dintre aceşti bloggeri afirmă că acel comandant rus care a ordonat deplasarea vehiculelor într-o coloană expusă este un "dobitoc" care ar trebui să fie împuşcat.

Şi canalul ucrainean de Telegram care a postat pe internet imaginile cu convoiul rus distrus consideră că a fost vorba despre un atac cu rachete HIMARS. Potrivit portalului rus de ştiri MASH, ce are contacte în serviciile de securitate, un bărbat localnic care a înregistrat şi trimis unei mass-media ucrainene respectivele imagini a fost arestat şi pus sub acuzare pentru spionaj.

De partea sa, Ministerul rus al Apărării a difuzat imagini ce arată drone ruseşti distrugând un tanc şi un obuzier ale armatei ucrainene lângă oraşul Sudja şi a anunţat trimiterea de întăriri pentru a respinge ofensiva ucraineană.

"Coloanele care se îndreaptă către zonele de executare a misiunilor (de luptă) sunt echipate cu lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad, piese de artilerie remorcate, tancuri (...), echipamente grele pe şenile, vehicule Ural şi Kamaz", a enumerat ministerul rus, care susţine că Ucraina ar fi pierdut până la 945 de soldaţi şi 102 blindate în luptele din provincia Kursk, fără a face vreo referire la propriile pierderi.

Ofensiva ucraineană surpriză pe teritoriul rus survine după ce trupele Kievului au pierdut constant teren în ultimele luni pe frontul din estul Ucrainei, unde dacă va continua această dinamică armata rusă ar putea ocupa oraşe importante strategic. În acest context, potrivit mai multor comentatori, armata ucraineană, lăudată joi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru capacitatea sa de "a surprinde", ar urmări prin ofensiva din Kursk să determine dislocarea unor trupe ruse de pe frontul din estul Ucrainei pentru a slăbi acolo armata rusă, care este mai numeroasă şi mai bine echipată.

Totuşi, chiar şi după lansarea incursiunii ucrainene în Kursk, trupele ruse au continuat să înainteze în provincia Doneţk din estul Ucrainei, iar vineri au revendicat ocuparea acolo a unei noi aşezări, satul Vesele, care se află aproape de oraşul Pokrovsk, unde se află un nod de transport important pentru logistica armatei ucrainene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel