Rusia crește cheltuielile de apărare pentru 2025 la cel mai înalt nivel de după Războiul Rece

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Tancuri în Piața Roșie / Foto: Kremlin.ru
Tancuri în Piața Roșie / Foto: Kremlin.ru
Rusia va crește cheltuielile de stat pentru apărarea cu 25% în 2025, până la 6,3% din PIB, cel mai ridicat nivel de după Războiul Rece, potrivit unor documente publicate luni.

Cheltuielile pentru apărare vor crește la 13,5 trilioane de ruble (145 de miliarde de dolari) în 2025, al patrulea an a ceea ce Rusia numește „o operațiune militară specială” în Ucraina, cu 25% mai mult decât nivelul din 2024.

Cheltuielile pentru apărare vor reprezenta 32% din totalul cheltuielilor bugetare pentru 2025, de 41.500 de miliarde de ruble. Proiectul de buget a fost prezentat oficial luni Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, pentru revizuire.

 

Discrepanțe mari

În proiectul de anul trecut, guvernul intenționa să reducă cheltuielile pentru apărare cu 21% în 2025. Această schimbare arată amploarea la care a ajuns războiul de peste graniță.

În 2022, anul în care a început războiul din Ucraina, Rusia a cheltuit 5,5 trilioane de ruble pentru apărare.

„Resursele vor fi alocate și au fost deja alocate pentru dotarea forțelor armate cu armele și echipamentele militare necesare, plata salariilor militarilor și sprijinirea întreprinderilor din industria de apărare”, a declarat Ministerul de Finanțe într-o declarație.

Se preconizează că cheltuielile pentru apărare vor scădea la 12,8 trilioane de ruble în 2026.

Aproximativ 10% din cheltuielile totale pentru apărare vor fi destinate plății personalului militar, care a atins, de asemenea, un nivel foarte ridicat, salariul minim anual în primul an de serviciu pentru soldații din prima linie ajungând la 3,25 milioane de ruble.

Cheltuielile de stat pentru securitatea națională, un alt element de apărarea națională, care include, de asemenea, finanțarea agențiilor militare și de securitate, se vor ridica la 3,5 trilioane de ruble în 2025.

Cheltuielile totale ale statului pentru apărare și securitate se vor ridica la 17 trilioane de ruble, adică aproape 41% din cheltuielile totale. De asemenea, acestea vor reprezenta 8% din PIB-ul țării.

Ponderea în PIB este comparabilă cu ponderea estimată a cheltuielilor militare în anii târzii din perioada sovietică, când URSS ducea un război în Afganistan, menținând în același timp un arsenal nuclear mult mai mare pentru a-și contracara adversarii din Războiul Rece.

 

Apărarea, de două ori mai scumpă decât pensiile din Rusia

Cheltuielile pentru apărare vor depăși de două ori suma alocată pentru nevoile sociale, care includ pensiile, compensațiile sociale și subvențiile, estimate la 6,5 trilioane de ruble în 2025.

Guvernul va aloca 1,58 trilioane de ruble sau 0,7% din PIB pentru educație și 1,86 trilioane de ruble sau 0,87% din PIB pentru sănătate în 2025.

Guvernul și-a majorat proiecția pentru deficitul bugetar din 2024 la 1,7% din PIB, față de proiecția anterioară de 1,1% și proiecția inițială de 0,9%. Deficitul bugetar pentru 2025 este estimat la 0,5% din PIB.

Se preconizează că veniturile din petrol și gaze ale Rusiei pentru bugetul de stat vor scădea în perioada 2025-2027 din cauza prețurilor mai scăzute ale materiilor prime și a modificărilor fiscale, deoarece cel mai mare producător de gaze din țară, Gazprom, își va reduce povara fiscală.

Veniturile bugetare din vânzările de petrol și gaze ar urma să scadă la 10.900 de miliarde de ruble, sau 5,1% din PIB, în 2025, de la 11.300 de miliarde de ruble preconizate pentru acest an.

Potrivit ministrului de finanțe Anton Siluanov, ponderea petrolului și gazelor în veniturile bugetului de stat va fi de 27% din totalul veniturilor bugetare.

„Aceasta este mai mică decât în toți anii anteriori, iar acest lucru este bun - ne îndepărtăm de dependența de petrol și gaze în veniturile noastre bugetare”, a declarat Siluanov la televiziunea de stat.

Se estimează că rubla rusească va scădea cu aproape 6%, până la 96,5 pentru un dolar, în medie, în 2025, iar prețurile petrolului, principalul produs de export al Rusiei, vor scădea, de asemenea, până la o medie estimată de 69,7 dolari pe baril în 2025, de la 70 de dolari în 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...


pixel