Rusia, deficit major al forței de muncă. Perspective sumbre pentru anul viitor
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rusia / sursa foto: Freepik.com / @fabrikasimf
Rusia / sursa foto: Freepik.com / @fabrikasimf
Rusia avea un deficit de aproximativ 4,8 milioane de muncitori în 2023, iar problema va rămâne acută și în 2024, a relatat duminică ziarul Izvestia, citând experți și cercetări ai Institutului de Economie de la Academia de Științe din Rusia.

Guvernatorul băncii centrale ruse, Elvira Nabiullina, a declarat luna trecută că forța de muncă epuizată amenință creșterea economică, în timp ce Moscova își pompează resursele în armată, conform Reuters.

Sute de mii de ruși au părăsit țara, inclusiv specialiști IT foarte bine calificați, în urma a ceea ce Kremlinul numește operațiunea sa militară specială în Ucraina, care a început în februarie 2022.

Cei care au plecat fie nu erau de acord cu războiul, fie se temeau că vor fi chemați să lupte.

Plecările s-au intensificat după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială de aproximativ 300.000 de recruți în septembrie 2022.

Putin a declarat că nu vede necesitatea unui nou val de mobilizare deocamdată.

Izvestia, citându-l pe autorul cercetării, Nikolai Akhapkin, a declarat că deficitul de forță de muncă a crescut brusc în 2022 și 2023. Acesta a precizat că șoferii și lucrătorii din magazine sunt cei mai solicitați.

Potrivit datelor oficiale, citate de ziar, numărul de locuri de muncă vacante din totalul forței de muncă a crescut la 6,8% până la jumătatea anului 2023, față de 5,8% în 2022.

"Dacă extindem datele prezentate de Rosstat (agenția oficială de statistică) la întreaga forță de muncă, deficitul de muncitori în 2023 se va ridica, provizoriu, la 4,8 milioane de persoane", scrie ziarul rus.

Ministrul Muncii din RUsia, Anton Kotyakov, a declarat că deficitul de forță de muncă se resimte puternic în sectoarele de producție, construcții și transporturi, obligând companiile să majoreze salariile pentru a încerca să atragă mai mulți angajați.

Conform specialiștilor ruși, deficitul de forță de muncă va persista probabil și anul viitor, deoarece posturile vacante pentru muncitori în fabrici, ingineri, medici, profesori și alte profesii vor fi deosebit de greu de ocupat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...


pixel