În plus, conform previziunilor economice pentru perioada până în 2026, trimise premierului rus Mihail Mișustin și incluse în același document consultat de Reuters, se prevede o scădere a exporturilor de petrol ale Rusiei în anul următor.
Conform acestui document, prețul pentru gazele naturale rusești livrate prin conductă Turciei și Europei este așteptat să scadă în acest an la 501,6 dolari per mia de metri cubi și să ajungă la 481,7 dolari per mia de metri cubi în 2024, comparativ cu 983,8 dolari per mia de metri cubi în 2022. În ceea ce privește gazele naturale livrate Chinei, prețul este prevăzut să scadă la o medie de 297,3 dolari per mia de metri cubi în 2023 și la 271,6 dolari per mia de metri cubi în 2024.
Aceste estimări oferă o perspectivă asupra contractului de 400 de miliarde de dolari, cel mai mare contract semnat vreodată de Gazprom, pentru furnizarea de gaze naturale către firma China National Petroleum Corp. prin conducta Power of Serbia. Prețul plătit de China pentru gazele naturale rusești livrate prin conductă nu a fost niciodată făcut public de Guvernul de la Moscova sau de gigantul rus Gazprom, de la începutul livrărilor în 2019, însă analiștii bănuiesc de multă vreme că este semnificativ mai mic decât tariful aplicat de Rusia pentru gazele furnizate Europei.
Europa a reușit să facă față problemelor generate de reducerea livrărilor de gaze naturale rusești în ultima iarnă, prin eforturile de reducere a consumului de energie și diversificarea furnizorilor, inclusiv prin achiziționarea de gaze naturale lichefiate.
Documentul menționat de Reuters mai arată că exporturile de țiței ale Rusiei se așteaptă să scadă în acest an la 247 de milioane de tone, față de 248,2 milioane de tone în 2022. Se prevede o nouă scădere în anul următor, până la 240 de milioane de tone, urmată de o creștere în 2025, când se estimează că se va ajunge la 247 de milioane de tone.
Conform aceluiași document, prețul de export pentru țițeiul rusesc este estimat la 71,3 dolari pe baril în 2024, în scădere față de 79,6 dolari pe baril în 2022 și se preconizează că va depăși plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de Occident în acest an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...