Rusia fierbe: Ample proteste, sute de arestări, prețul biletelor de avion a explodat VIDEO
Autor: Simona Haiduc | 22 sep 2022, 10:23
Mai mult de jumătate dintre persoanele reținute au fost femei
Mai mult de jumătate dintre persoanele reținute au fost femei
”Viață copiilor noștri!”, ”Nu războiului!”, ”Putin, în tranșee!”. Cu astfel de lozinci au ieșit rușii în stradă. Cu miile. Și se pare că a fost doar începutul. Dacă în februarie, când armata lui Putin a dat buzna în Ucraina, un stat suveran, valul de proteste s-a stins destul de repede, acum furia oamenilor pare mai greu de înfrânt. 

Peste 1300 de oameni, mai exact 1312, au fost reținuți de forțele de ordine în prima zi de proteste care au cuprins întreaga Rusia după ce președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială pe fondul războiului din Ucraina unde lucrurile nu merg, este mai mult decât evident, așa cum trebuie. Potrivit informațiilor de la fața locului, neconfirmate oficial, desigur, mai mult de jumătate dintre persoanele arestate au fost femei. 

Demonstrații au avut loc în toate marile orașe ale Rusiei, începând cu Moscova, Sankt Petersburg, Tomsk sau Ekaterinburg. Cu precădere tineri, dar și mai puțini tineri, bărbați și femei, toți au scandat lozinci împotriva războiului, împotriva lui Putin. 

Culmea este că, în timp ce mulțimea își striga nemulțumirea, liderul de la Kremlin ținea un nou discurs înălțător și mobilizator, vorbind, la un eveniment tematic și adresându-se unei săli pline cu oameni aleși pe sprânceană despre marile valori ale Rusiei, printre care credința în adevăr, compasiunea și lupta pentru dreptate. Poate se găsește vreun consilier la Kremlin să-i spună lui Putin, cu orice risc, să astfel de mesaje nu-și mai au locul în secolului 21, când libertatea de expresie, când dreptul de a-ți alege singur drumul în viață, fie că e vorba despre o țară sau despre un simplu cetățean, sunt mai presus de orice ambiții. Și, cu atât mai mult, sunt mai presus de orice pericole și amenințări imaginare, dar pe care Putin le prezintă ca fiind realitatea cea mai pură. 

Cum spunea un diplomat occidental, nimeni nu a amenințat Rusia, nimeni, în lumea civilizată, nu a făcut, la nivel oficial, aluzie la posibilitatea folosirii armei nucleare împotriva Moscovei. Că se mai găsesc unii și alții să facă tot felul de declarații pe micile ecrane, pentru o clipă de glorie, asta este cu totul altceva. Nu există oare și în Rusia tot felul de analiști și experți, comentatori și prezentatori de televiziune care aruncă acuze și lansează amenințări pe cât de absurde, pe atât de periculoase? Există. 

Revenind la proteste, mass-media rusești nu le-au trecut cu vederea, așa cum au procedat cu alte asemenea manifestări de protest petrecute în Rusia de la începutul războiului din Ucraina. Dacă atunci, toate aceste incidente au fost acoperite cu precădere de publicații de nișă, intrate imediat pe lista neagră a autorităților, acum articole pe această temă, ample, cu multă ilustrație și imagini video au fost publicate inclusiv de marile cotidiane. Dar fără comentarii. Doar faptele susținute de fotografii. Sunt cele mai grăitoare, în ultimă instanță. 

Kommersant, spre exemplu, a prezentat și lista agențiilor care au scumpit, de zeci de ori, biletele de avion și au promis că-i vor ține pe cititori la curent cu evoluția acestor prețuri, cu destinațiile care pot fi alese pentru a pleca din Rusia, dacă nu definitiv, măcar pentru o perioadă. 

În ceea ce privește bursa din Moscova, după prăbușirea de mai bine de 10% de miercuri în deschiderea tranzacțiilor, până seara reușise să recupere ușor din pierderi. Dar este mai mult decât evident că introducerea de noi sancțiuni împotriva Moscovei, așa cum au promis occidentalii, va face din nou ravagii la burse. Se pare că Putin nu se lasă până nu va distruge Rusia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Afacerile Metro din Belgia, vândute pentru 47 milioane euro

Retailerul olandez Sligro Food Group a anunţat miercuri...

Crossuri externe