Rusia: Fonduri secrete vor alimenta creșterea uriașă a bugetului apărării

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Soldați ruși / Foto: Telegram
Soldați ruși / Foto: Telegram
Rusia se chinuie de mai bine de un an și jumătate să-și atingă obiectivele în Ucraina, dar fără succes, deși a pompat sume uriașe. Acum pune la bătanie și mai mulți bani. Bugetul apărării se va tripla. 

Parlamentul Rusiei dezbate proiectul de buget, iar cifrele înscrise în document confirmă faptul că regimul de la Kremlin se pregătește pentru un conflict „de durată” în Ucraina. Expresie care se aude tot mai des atât de la oficialii ruși, cât și de la diplomații europeni care lucreată la Moscova.

În Donbass, lucrurile nu merg bine pe front pentru Rusia, care controlează mai puțin de 18% din teritoriul ucrainean, o situație departe de obiectivele inițiale și înghețată de mai bine de zece luni. În fața ultranaționaliștilor care cer o accelerare a ofensivei, Kremlinul propune cifre: anul viitor, bugetul militar va atinge o valoare record, de aproape 6% din Produsul Intern Brut. Față de 3,9% anul acesta și 2,7% în 2021.

Venituri din gaze și petrol

Anul acesta, cheltuielile militare ale Rusiei sunt estimate la 62 de miliarde de euro. În 2024, vor crește la 106 miliarde de euro. Un salt de 70% într-un an și o triplare față de 2021, ultimul înainte de începerea „operațiunii militare speciale” în Ucraina.

Această creștere face parte dintr-un buget general pentru 2024, mai mare cu 22% față de 2023. Deși producția de gaze este la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul URSS, guvernul mizează pe creșteri ale veniturilor companiilor de gaze și petrol, asigurând că aceste câștiguri vor reduce deficitul la 0,9% din PIB.

Taxe excepționale

Pentru a-și finanța creșterea cheltuielilor militare, guvernul își pune mari speranțe în taxe excepționale. Anul acesta, a strâns deja aproape 3 miliarde de euro datorită impozitului pe „profiturile excesive” realizate de companiile din sectorul de extracție și prelucrare a materiilor, din energie și metalurgie.

Companiile occidentale, la rândul lor, sunt obligate, la părăsirea Rusiei, să plătească o „taxă de ieșire” de 15% către Ministerul de Finanțe, sub conducerea căruia se află comisia specială care gestionează aceste autorizații de plecare. Procedura nu este foarte transparentă. A adus deja peste un miliard de euro la Kremlin.

Bugetul apărării „ne va permite să susținem pe deplin operațiunea militară specială”, a promis ministrul de Finanțe Anton Siluanov, asigurând că creșterea cheltuielilor militare a avut ca scop în principal „realizarea principalului nostru obiectiv: garantarea victoriei”.

Fonduri secrete

Pe lângă bugetul federal, există un „buget secundar”: fonduri secrete ale căror sume ar crește semnificativ anul viitor, pentru a reprezenta, potrivit unor estimări, aproape 30% din bugetul oficial. Acestea permit cheltuieli discrete, inclusiv bonusuri mari plătite familiilor soldaților uciși.

Toate aceste cifre confirmă faptul că Rusia este pregătită să finanțeze un război lung. Cheltuielile sale pentru apărare rămân mult mai mici decât cele ale Statelor Unite (aproape 800 de miliarde de euro anul viitor) dar este un fapt: în 2024, va cheltui mai mult pentru apărare decât pentru politica socială. Cu toate acestea, va fi un an de alegeri prezidențiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel