Rusia importă masiv electrocasnice. Motivul este îngrijorător
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Rușii dezmembrează electrocasnice pentru piese
Rușii dezmembrează electrocasnice pentru piese
O creștere bruscă și surprinzătoare a exporturilor europene de mașini de spălat rufe, frigidere și chiar pompe de sân electrice către Rusia trezește îngrijorarea oficialilor că această explozie comercială ar putea ajuta mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Armenia a importat mai multe mașini de spălat din Uniunea Europeană în primele opt luni ale anului decât în ultimii doi ani la un loc, potrivit datelor compilate de Bloomberg din baza de date Eurostat a UE. Kazahstanul a importat frigidere europene în valoare de 21,4 milioane de dolari până în august, mai mult decât triplu față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Datele guvernului kazah arată între timp un salt al importurilor de frigidere, mașini de spălat și pompelor de sân electrice care apoi au fost expediate în Rusia.

Există o serie de companii care profită de sancțiunile impuse Rusiei și care compensează deficitul importurilor și care fac acest lucru după care dezmembrează aparatele pentru a extrage componentele și semiconductorii care apoi sunt utilizați în producția de armament, un lucru de care oficialii europeni se tem și care spun că monitorizează acum și urmăresc îndeaproape creșterea exporturilor către țările de la periferia Rusiei. 

Oficialii din Europa au declarat deja public că au văzut piese de la frigidere și mașini de spălat apărând în echipamente militare rusești, cum ar fi tancurile. Persoane familiarizate cu evaluările au declarat că este foarte posibil ca și componente și microcipuri din alte bunuri de uz casnic să fie folosite în scopuri militare.

Datele comerciale arată, de exemplu, că exporturile UE de pompe de sân electrice către Armenia aproape că s-au triplat în prima jumătate a anului 2022 față de anul precedent, în ciuda unei scăderi de 4,3% a ratei natalității din Armenia. De asemenea, cererea de pompe de sân din Kazahstan provenind din UE a urcat cu 633% în prima jumătate a anului 2022, chiar dacă rata națională a natalității a scăzut cu 8,4% în aceeași perioadă.

Resursele rușilor sunt limitate

Războiul lui Putin a făcut ca Rusia să fie lovită de sancțiuni în aproape toate sectoarele economiei sale, privând-o de importuri, inclusiv de cipuri și alte componente pe care s-a bazat mult timp pentru echipamente militare de bază, cum ar fi radiourile și pistoalele, până la arme mai sofisticate, inclusiv sisteme de rachete, avioane de luptă și submarine.

Autoritățile de la Moscova au încetat să mai publice cifrele comerciale după invazia Ucrainei. Cu toate acestea, cererea rusă de pompe de sân electrice din Kazahstan a crescut de peste două ori în primele opt luni ale anului față de tot anul 2021, potrivit datelor guvernului kazah. De asemenea, țara a livrat în Rusia mașini de spălat în valoare de 7,5 milioane de dolari până acum în 2022 - față de aproape zero în cei doi ani anteriori. Exporturile sale de frigidere către Rusia au crescut de zece ori față de anul precedent.

"Chiar și sistemele de arme rusești foarte sofisticate sunt adesea construite cu componente microelectronice obișnuite care se găsesc într-o gamă de bunuri civile", a declarat James Byrne, director al Open Source Intelligence and Analysis Research la Royal United Services Institute, un think tank britanic. "Este foarte posibil ca complexul militar industrial al Rusiei să importe bunuri comerciale de serie pentru a le canibaliza pentru piese".

Evaluarea destinației finale și a utilizării pentru bunurile de uz casnic este complicată. Armenia, Kazahstan și Rusia fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică, ceea ce înseamnă că nu există granițe vamale între ele. Companiile europene ar putea să nu dorească să trimită direct în Rusia chiar dacă produsele lor nu sunt sancționate, având în vedere riscul de a fi văzut că fac afaceri cu această țară în acest moment. De asemenea, este posibil ca acestea să nu fie conștiente că bunurile lor sunt trimise în Rusia.

Oficialii europeni spun că este dificil să se vizeze comerțul cu aparate de uz casnic, deoarece aceste articole și așa-numitele componente de sub prag adesea nu sunt sancționate. 

Statele satelit ajută sau nu Rusia?

Kazahstanul a promis că nu va ajuta Rusia să eludeze sancțiunile și nu există nicio dovadă că guvernul ajută Moscova să facă acest lucru. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută că armata rusă folosea cipuri de la mașini de spălat vase și frigidere în echipamentele sale militare, deoarece a rămas fără semiconductori. Administrația Biden a făcut o afirmație similară la începutul acestui an, citând rapoarte despre piese care au fost găsite în tancuri rusești capturate în Ucraina. 


Nu este clar exact ce componente ar putea fi recuperate din bunuri casnice, deși, în general, toate conțin microcipuri. Și fără soluții de rezolvare pentru piesele străine, Rusia ar putea să își vadă îngreunată capacitatea de a controla progresele militare ucrainene pe teren, influențând cursul și rezultatul războiului.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Miriam Garcia Ferrer, a declarat că blocul comunitar urmărește fluxurile comerciale pentru a identifica cazurile în care sancțiunile împotriva Rusiei ar putea fi eludate. Comisia monitorizează, de asemenea, "obiectele folosite de armata rusă în Ucraina, pe baza analizei criminalistice a resturilor rămase de la armele rusești distruse", a spus ea.

Ea a adăugat că componentele cheie de la mașinile de spălat sau de la frigidere sunt disponibile în comerț în multe țări și regiuni, iar în cazul în care UE poate identifica articole care sunt folosite în armele rusești, ia în considerare extinderea restricțiilor comerciale la acestea. De exemplu, o serie de componente electronice au fost sancționate în cadrul ultimelor măsuri adoptate la începutul acestei luni, a precizat Garcia Ferrer.

Rușii înregistrează pierderi pe toată linia

După mai mult de opt luni de lupte intense, Rusia a suferit pierderi substanțiale de echipamente. Oficialii americani și europeni spun, de asemenea, că Moscova și-a redus stocurile de sisteme de armament cheie, cum ar fi rachetele de înaltă precizie. Ucraina, în schimb, continuă să se bazeze pe livrările de arme moderne de la aliații săi care, împreună cu alte avantaje, cum ar fi o sursă pregătită de recruți motivați, a transformat echilibrul forțelor pe câmpul de luptă. 

Bloomberg News a relatat la începutul lunii octombrie că Rusia a încercat ani de zile să își reducă dependența de importuri pentru o gamă largă de echipamente militare - iar o analiză internă din 2021 a constatat că nu reușea să se ridice la aproape niciun  criteriu de măsurare.

SUA a făcut presiuni de la izbucnirea războiului pentru a tăia livrările de semiconductori spre Rusia. "Unul dintre lucrurile pe care am reușit să le fac, și nu mă ascund, am redus capacitatea lor de a avea acces la unele dintre aceste lucruri", a declarat joi președintele Joe Biden.

"Ei nu sunt capabili să reconstruiască aceste sisteme de arme devastatoare pentru a-i elimina și pe civilii din Ucraina", a mai spus el. "Nu este o glumă. Face o mare diferență. Aceste lucruri contează, și contează foarte mult".

Alte țări pe care Rusia le consideră partenere, precum China, au rămas în mare parte reticente în a-i furniza semiconductori și componente cheie, chiar dacă nu au semnat sancțiunile impuse de SUA, Europa și alții.

Cu toate acestea, Rusia a avut o experiență îndelungată în evitarea sancțiunilor pentru a-și aproviziona armata în timpul erei sovietice, prin contrabandă și spionaj. 

Un studiu realizat în august de RUSI asupra a 27 de sisteme avansate de arme rusești a descoperit 450 de componente unice fabricate în străinătate, dintre care majoritatea au fost fabricate în SUA, iar majoritatea celorlalte în Europa și în alte națiuni care au impus sancțiuni Rusiei.

"Componentele comune utilizate în platformele de armament, cum ar fi microprocesoarele, convertoarele analog-digitale, microcontrolerele pot fi găsite, de asemenea, într-o gamă largă de bunuri comerciale, cum ar fi televizoarele, mașinile, computerele și camerele de luat vederi", a declarat Byrne, unul dintre autorii raportului RUSI. 

În același timp, o penurie globală de semiconductori "a determinat, se pare, multe firme care se luptă cu lanțul de aprovizionare cu semiconductori să canibalizeze bunuri de larg consum pentru microelectronica lor". 

Un oficial european a remarcat că trupele rusești au confiscat și jefuit în mod sistematic și aparatele electrocasnice din Ucraina. Furtul a fost documentat pe scară largă, dar nu este în ce măsură au fost furate pentru uzul statului sau pentru uz personal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel