Rusia nu recunoaște nimic! E cuminte și cu bune intenții

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ministrul de Externe a respins toate acuzațiile și suspiciunile
Ministrul de Externe a respins toate acuzațiile și suspiciunile
Rusia a respins vineri acuzaţiile germane potrivit cărora atacuri cibernetice comise de hackeri având legătură cu serviciile speciale ruseşti l-au vizat pe cancelarul german în 2015, reacţia Moscovei intervenind la câteva zile după remarci dure formulate de Angela Merkel pe acest subiect

"Au trecut cinci ani de atunci. Dar nu a fost prezentată nici o davadă concretă", a reacţionat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov într-un interviu pentru grupul media RBK. În ajun, Merkel a anunțat că deţine "probe" despre tentative "scandaloase" privind atacuri cibernetice ruseşti, referindu-se la atacurile care au vizat în 2015 camera inferioară a parlamentului german şi cancelaria.

Autorităţile germane au atribuit Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) atacul cibernetic împotriva Bundestagului. În paralel cu acest atac cibernetic, hackerii ruşi ar fi intrat în posesia unor date personale din corespondenţa electronică a cancelarului în perioada 2012 - 2015. "Nu există nicio dovadă împotriva Rusiei", a insistat Lavrov.

Angela Merkel a denunţat de asemenea miercuri strategia de "denaturare a faptelor" de către Moscova şi a avertizat că Germania îşi rezervă dreptul să ia măsuri de retorsiune. În context, cancelarul german a evocat asasinarea la Berlin în 2019 a unui georgian de origine cecenă, justiţia germană suspectând şi în acest caz serviciile ruseşti. Cazul a declanşat o criză diplomatică între Germania şi Rusia: doi membri ai ambasadei ruse au fost obligate să părăsească Germania, pe motiv că nu"cooperează" cu anchetatorii.

Citește și Noul virus, la ușa lui Putin! Un colaborator apropiat are covid-19

În interviul pentru RBK, Serghei Lavrov a abordat şi situaţia legată de COVID-19 şi a declarat că Rusia ar fi ultima interesată să ascundă adevărul despre impactul epidemiei, ca răspuns la materiale apărute în publicaţii occidentale potrivit cărora datele oficiale ruse nu corespund realităţii. "Nu este glumă, este vorba de viaţa oamenilor şi să te joci cu ea este scandalos", a spus Lavrov, adăugând că "este la fel de scandalos de a încerca să profiţi de această situaţie (pandemia) pentru a arunca cu noroi într-o ţară sau alta".

Publicaţiile Financial Times şi New York Times au publicat recent materiale în care au menţionat că numărul real al persoanelor contaminate cu noul coronavirus este mult mai mare în Rusia decât comunică autorităţile. MAE rus a calificat aceste informaţii drept "simple speculaţii", iar vicepremierul rus Tatiana Golikova a declarat că Rusia "nu a manipulat statisticile oficiale", în timp ce Roskomnadzor (Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia) a decis să verifice dacă articolele respective nu se încadrează cumva în categoria de "ştiri false", aminteşte RBK.

Potrivit cifrelor oficiale, până în prezent în Rusia s-au înregistrat 262.843 de cazuri de COVID-19, dintre care 10.598 în ultimele 24 de ore, cu un număr total de 2.428 de decese provocate de această boală, dintre care 113 în ultima zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Audit financiar / Foto: Freepik
Ilie Bolojan / Foto: Gov.ro
Vama Giurgiu
Curtea Constituțională a României, CCR / Foto: George Călin / Inquam Photos

CCR a respins sesizarea AUR privind primul pachet fiscal

Curtea Constituţională a României a respins, marţi,...

TVA / Foto: Freepik.com
Tren circulând pe caniculă / Foto: Raymond Shobe / Flickr
Două persoane lucrează într-o seră / Foto: Freepik
Schimb valutar
Adrian Negrescu, analist economic
Inspector Antifraudă
Bani. Freepik.com
Jensen Huang, CEO Envidia / Foto: Reuters / Florence Lo
Coafor / Foto: Freepik
Cadastrul se obține gratuit și online
Sprijin pentru IMM-uri
ANAF / Foto: DCBusiness
Bani

Noile reguli fiscale 2025: fără deduceri, cu taxe mai mari

Legea austerității aduce o schimbare radicală în...

Urmează cea mai scurtă zi / Foto: Freepik
Semnarea contractului de către Kàroly Borbèly, CEO Hidroelectrica, și Alessandro Amato, CEO WALDEVAR Floating PV Systems
Cursul valutar al zilei
Dronă / Freepik
Se dorește impozitarea cifrei de afaceri
Hacker
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Parteneriat / Foto: Freepik
Cutii

Cutia potrivită te ajută să economisești – iată cum

Transportul costă. Mai ales acum, în 2025, când fiecare...

O persoană stă între mai multe jeturi de apă ale unei fântâni arteziene / Foto: MTI
Nicușor Dan / Foto: Președinția României

pixel