Roșu pe linie la Bursa de Valori București: BET pierde 1,55%
Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...
Pe fundalul costurilor economice încă necontabilizate ale războiului din Ucraina, neîncrederea și teama cresc în rândul cetățenilor, în timp ce guvernul încearcă să mențină stabilitatea financiară cu declarații liniștitoare.
Blocarea depozitelor, „de neimaginat” potrivit autorităților
Temerile legate de o posibilă criză bancară în Rusia cresc pe zi ce trece, într-un context de instabilitate economică accentuată de războiul cu Ucraina. Banca Centrală a Rusiei încearcă să calmeze spiritele, afirmând că ideea de a bloca depozitele bancare este „absurdă” și „o încălcare flagrantă a dreptului cetățenilor și companiilor de a dispune liber de propriile active”.
Totuși, observațiile presei independente, precum The Insider, sugerează că populația este tot mai sceptică. Sistemul bancar rus se află într-un echilibru fragil, susținut doar de lipsa unei retrageri masive de fonduri din partea cetățenilor. Dacă acest val ar începe, nu este sigur că băncile ar putea face față.
Politica periculoasă a guvernului
Guvernul rus a promovat timp de ani de zile împrumuturile, subvenționând diverse forme de credit și descurajând economisirea și rambursările anticipate. În plus, în contextul pandemiei și apoi al războiului, a introdus așa-numitele „vacanțe de credit” și măsuri de sprijin pentru militari, familiile acestora și populația din regiunile afectate.
„Asta înseamnă că o persoană cu un credit activ primește mai mult sprijin decât cineva aflat în aceeași situație, dar care și-a achitat deja datoriile. Sistemul îi încurajează pe cei aflați în dificultate să se împrumute și mai mult. Pe termen lung, asta nu aduce beneficii nici debitorilor, nici băncilor”, arată The Insider.
Populația, tot mai vulnerabilă în fața inflației
În cazul unei crize bancare, răspunsul posibil al Băncii Centrale ar putea fi tipărirea de bani pentru a injecta lichidități în sistem, ceea ce ar duce la devalorizarea rublei, majorarea costurilor creditelor și, în final, la o recesiune economică.
Efectul direct pentru cetățeni ar fi o inflație accelerată, care i-ar lovi în special pe cei care au fost precauți și nu s-au îndatorat. Astfel, ei ar ajunge să „plătească” printr-o „taxă pe inflație” pentru sprijinul oferit celor care au mizat pe bănci riscante și pe un sistem fragil.
Costurile reale ale războiului încă nu sunt cunoscute
The Insider atrage atenția că adevăratele costuri financiare ale războiului din Ucraina nu au fost încă pe deplin contabilizate. Declarațiile liniștitoare ale guvernului contrastează cu fragilitatea tot mai evidentă a economiei. Sistemul bancar rus, construit pe o fundație de datorii personale și încredere fragilă, ar putea deveni una dintre cele mai vulnerabile componente ale economiei în lunile următoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...
O eventuală suspendare a...
„Traversăm o perioadă în care...
Platforma de criptomonede,...
Banca Centrală Europeană (BCE)...
După ani în care autoritățile...
Președintele Rezervei Federale...
Economia zonei euro şi cea a UE...
Schimbare de generație la...
Regele reducerilor mizează pe „vânătoarea de comori” a...
Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.
Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.
Franța cere acțiuni urgente...
Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...
Dobânzile interbancare ROBID și...
Formularul tipizat folosit de...
Prețul cuprului scade din nou,...
Oficial, gigantul spaniol...
Petrolul scade brusc cu aproape...
Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...
Piața paladiului se...
INS a publicat datele privind...
Germania riscă să rateze...
Declarația unică (Formular 212)...