Iniţiativa, sprijinită de guvern, a provocat critici şi proteste de teama că accesul la Internet va fi restricţionat într-un mod similar celui în China, întrucât termenul de 'ameninţare' are o interpretare foarte largă.
La ora actuală, potrivit senatorului Andrei Klişas, unul dintre autorii proiectului, nu este posibil de stabilit o listă exhaustivă cu ameninţări care ar putea duce la deconectarea Rusiei de la reţeaua globală de internet. Guvernul va determina tipurile de ameninţări la adresa stabilităţii, securităţii şi integrităţii de funcţionare a Runetului.
Iniţiativa, a cărei aprobare în Consiliul Federaţiei (camera superioară) în 22 aprilie este o pură formalitate, a fost prezentată în Camera inferioară în luna decembrie cu scopul de a crea o infrastructură independentă care să asigure buna funcţionare a internetului în Rusia în caz de ameninţări sau de criză. Între altele, proiectul de lege se voia o replică la 'caracterul agresiv al Strategiei naţionale americane privind securitatea informatică adoptată în septembrie 2018'.
Citește și: Prerogativele lui Putin, râvnite de Parlamentul rus
Potrivit acestui proiect de lege, guvernul rus va avea autoritatea de a aproba procedura de instalare, operare şi actualizare a echipamentelor de comunicaţii ale unui operator de telecomunicaţii pentru a contracara ameninţările. În cazul unei posibile ameninţări, operatorii de telecomunicaţii vor fi obligaţi să garanteze 'gestionarea centralizată a traficului', adică să cedeze controlul către stat. Ministerul Dezvoltării Digitale, în colaborare cu Serviciul Federal de Securitate (FSB, fost KGB), va aproba, la rândul său, cerinţele vizând garantarea funcţionării punctelor de schimb de trafic.
Proiectul de lege exceptează operatorii de obligaţia de a limita accesul la paginile cu informaţii interzise, dar numai dacă au instalat deja mijloace tehnice pentru a contracara ameninţările din reţeaua lor. Pentru a asigura buna funcţionare a segmentului rusesc odată deconectat de la reţeaua globală de internet, proiectul de lege introduce posibilitatea efectuării unor exerciţii de testare. Regulamentul prevede de asemenea utilizarea criptării de către agenţiile guvernamentale, administraţiile locale, întreprinderi şi instituţii municipale în interacţiunea lor electronică, inclusiv cu cetăţeni, persoane individuale şi organizaţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul financiar Adrian...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va...
Codul fiscal a trecut prin...
U.S. Air Force a confirmat...
Guvernul României urmează să...
Începând de astăzi, USB-C...
Banca Centrală Europeană ar putea să aştepte o perioadă...
Tesla valorează acum aproape cât toți ceilalți...
Prăbușirea Novo Nordisk a...
Cu doar câteva zile înainte de...
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, i-a cerut vineri...
Contractul urmează să fie...
Grupaj de ştiri.
De la 1 ianuarie 2025, la...
Leul s-a depreciat, vineri, în...
Bursa de Valori Bucureşti a început în creştere şedinţa...
PPC Energie, parte a Grupului...
Imagini neclare ale unor noi...
Masa monetară în sens larg a înregistrat la sfârșitul...
Indicii principali de pe Wall...