Rusia produce drone de atac ajutată de China
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O dronă rusească / FOTO: Wikipedia
O dronă rusească / FOTO: Wikipedia
Este vorba despre aparatul de zbor fără pilot Garpiya-A1, o dronă cu rază lungă de acțiune și care include tehnologie chineză, scrie Reuters, citând surse din cadrul serviciilor europene de informații. 

Compania IEMZ Kupol, o subsidiară a gigantului rus de arme Almaz-Antey, a produs, într-un an, peste 2.500 de Garpiya. Mai precis din iulie anul trecut până în iulie 2024. În orice caz, așa reiese din documentele consultate de Reuters: un contract de producție, corespondeța companiei și raportul financiar. Contactați de Reuters, IEMZ Koupol și Almaz-Antey nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

Această dronă a fost desfășurată împotriva țintelor civile și militare din Ucraina. A provocat pagube materiale, dar și victime în rândul populației și al forțelor armate ucrainene, potrivit celor două surse care au vorbit sub acoperirea anonimatului și care au cerut jurnaliștilor de la Reuters să nu divulge anume detalii din documentele puse la dispoziția agenției de presă. 

INCLUSIV FOTOGRAFII

În plus, sursele au prezentat inclusiv folografii cu o dronă Garpiya distrusă, dar fără a oferi alte detalii. Imaginile, ce par să provină din Ucraina, nu au putut fi confirmate din surse independente.

„Putem trage concluzia că Rusia se bazează acum mai mult pe producția internă și, evident, pe China, având în vedere că și Ucraina depinde de componentele chineze pentru producția de drone”, notează Samuel Bendett, de la „Center for a New American Security”, un think tank cu sediul la Washington. Până acum, Rusia s-a folosit în principal pe tehnologia iraniană.

MOTOR PRODUS ÎN CHINA

Din februarie 2022, Iranul a furnizat Rusiei peste o mie de drone „kamikaze” Shahed-136 de la invazia Ucrainei, anunța, în mai anul trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Autoritățile de la Teheran, care neagă livrarea de drone în Rusia, au refuzat să comentează informațiile referitoare la Garpiya-A1. 

Ministerul de Externe al Chinei a declarat pentru Reuters că Beijingul controlează strict transferul de tehnologie pentru uz militar, inclusiv drone. „În ceea ce privește criza ucraineană, China s-a pronunțat de la bun început în favoarea dialogului și a reglementării situației pe cale pașnică, prin negocieri politice”, a spus un reprezentant al diplomației chineze. Tot el a precizat că în relațiile comerciale cu Rusia nu există restricții. 

PESTE 10 MILIOANE DE EURO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut săptămâna trecută Chinei să suspende ajutorul militar acordat Rusiei, care, a subliniat șeful Alianței, contribuie la prelungirea conflictului. 

Garpiya-A1 seamănă foarte mult cu Shahed, dar este echipat cu un motor Limbach L-550 E, potrivit agenției europene de informații care a furnizat informații Reuters. Acest motor, proiectat și fabricat în Germania, este acum produs în China de Xiamen Limbach. Compania a refuzat să comenteze.

Reuters a putut vedea un contract în valoare de peste un miliard de ruble (10 milioane de euro) semnat la începutul anului trecut între Ministerul rus al Apărării și IEMZ Kupol pentru producția de drone, asigurată de o fostă fabrică de ciment din Ijevsk, un oraș din regiunea Udmurtia, din vestul Rusiei, întreprindere cumpărată de Kupol în 2020. 

PUȚIN SUB 300 DE KILOGRAME

Un prototip al Garpiya a fost testat în prima jumătate a anului 2023, conform documentelor companiei. Producția a ajuns la câteva sute de unități în a doua jumătate a anului 2023 și a fost de aproximativ 2.000 de unități în prima jumătate a anului 2024, potrivit agenției europene de informații citate. Garpiya, care cântărește puțin sub 300 de kilograme, are o autonomie maximă de 1.500 de kilometri, se precizează în contract.

Un al treilea document obținut de Reuters - o comandă între TSK Vektor și Koupol, datând din primul trimestru al anului 2024 - detaliază livrarea a 100 de axe, carburatoare și alte piese de motor Limbach L-550 E vândute de două companii chineze: Juhang Aviation Technology și Redlepus Vector Industries, ambele cu sediul în Shenzhen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafica: Mihai Ciobanu
Construcții / sursa foto: Freepik.com
Foto: pexels.com
Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Grivne / sursa foto: Freepik.com

Banca Centrală a Ucrainei a menținut dobânda cheie la 13%

Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii...

Blackout / FOTO: Freepik

Pană de curent în cartierul Pajura, din București

S-a oprit brusc imediat după ora 14,00. Televizoarele...

Agenție BRD
Dunărea

Când ajunge în România vârful debitului Dunării

Vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil,...

Energie electrica
Apele Dunării au ajuns la nivelul Parlamentului de la Budapeste / Foto: Katalin Faggyas

Dunărea la Budapesta a ajuns la nivelul Parlamentului

În ultimele zile, Dunărea și-a depășit malurile, cauzând...

Se apropie o zi importantă pentru burse / FOTO: Unsplash
Alexandru Petrescu, șeful ASF
Centru de date / Foto: Freepik
Bloc de locuințe din Harkov, bombardat de Rusia
Bundesbank / FOTO: Wikipedia
Rabla. Foto: Pexels.com
Porumb

China spune stop acestor importuri din Statele Unite

Schimbări importante în preferințele comerciale ale...

Inundații / Foto: IGSU
Haga / FOTO: Freepik

Orașul Haga ia cu asalt reclamele pentru combustibili fosili

În cazul olandezilor este o premieră mondială. În Este o...

Mașini în parcare / Foto: Freepik

Piața auto, în cădere liberă în Europa

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană...

Mobilă / FOTO: Freepik

Ikea testează o platformă pentru mobilă de ocazie

Ikea, gigantul suedez a optat în favoarea unui nou trend.

La bancă

Cum se deschide un cont bancar. Actele necesare, cât durează

Salariile românilor sunt mici situându-se undeva pe...

Bursa americană
Stație de emisie-recepție / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Uzina Volkswagen din Wolfsburg
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr

pixel