Rusia reduce vânzările de valută pentru că veniturile din exporturile de energie s-au stabilizat
Autor: Antonia Popescu | 03 Martie 2023, 16:23
Rusia reduce vânzările de valută pentru că veniturile din exporturile de energie s-au stabilizat / Foto: Pixabay
Rusia reduce vânzările de valută pentru că veniturile din exporturile de energie s-au stabilizat / Foto: Pixabay
Rusia va reduce cantitatea de valută pe care are de gând să o vândă până la începutul lunii aprilie, în condiţiile în care veniturile din exporturile de energie dau semne de stabilizare, în pofida restricţiilor internaţionale impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg.

Ministerul rus al Finanţelor a anunţat vineri că în perioada 7 martie - 6 aprilie va vinde 119,8 miliarde de ruble (1,6 miliarde de dolari), în cadrul unui mecanism bugetar destinat să protejeze economia de fluctuaţiile preţului la petrol. Este vorba de o diminuare cu peste 40% a cantităţii de valută vândută în luna martie, comparativ cu luna precedentă.

În condiţiile în care cea mai mare parte a rezervelor sale internaţionale este îngheţată de sancţiunile americane şi europene, yuanul chinez este principalul activ pe care Rusia îl poate utiliza în continuare pentru a derula vânzări de valută de la fondul său suveran şi a acoperi cheltuieile bugetare.

"Vânzările de valută vor scădea până în luna mai, iar în luna iulie vor începe achiziţiile de valută", a estimat Alexander Isakov, economist pentru Rusia la Bloomberg.

Potrivit analiştilor, este posibil ca vânzările de valută să coboare până la 500 de milioane de dolari în luna aprilie, după care Ministerul de Finanţe de la Moscova va schimba direcţia şi va începe să cumpere valută.

Bloomberg Economics estimează că, în a doua jumătate a acestui an, este posibil ca Ministerul rus al Finanţelor să înceapă să acumuleze yuani chinezeşti la un ritm de 500 până la 700 de milioane de dolari pe lună. 

Piaţa chiriilor 2023. Cum au evoluat, în februarie, preţurile în Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi şi alte mari oraşe

Cum au evoluat prețurile chiriilor în luna februarie în marile oraşe. 

Interesul pentru chirii se menține constant și în luna februarie, românii vizualizând cu 7% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare față de aceeași perioadă a anului trecut și realizând cu 30% mai multe contactări, conform celor mai recente date de pe Storia.ro - platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri. Față de luna ianuarie, numărul de pagini vizualizate în februarie e cu 6% mai mic, iar cel al contactărilor cu 10% mai scăzut, ceea ce e de așteptat într-o lună mai scurtă. Durata de timp în care anunțurile de închiriere au rămas active a fost cu 28% mai mică față de luna ianuarie și cu 8% în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, fapt care confirmă efervescența pieței. În ceea ce privește prețurile medii, analiza cuprinde cele mai mari 10 orașe din țară și evidențiază faptul că prețurile rămân relativ constante față de luna ianuarie, cele mai mari majorări ale chiriilor înregistrându-se la apartamentele cu două camere. În capitală se păstrează tendința la nivel de țară, observându-se doar creșteri moderate ale prețurilor.

Cum au evoluat prețurile chiriilor din Capitală în luna februarie, conform datelor Storia.ro

În luna februarie au existat creșteri moderate ale prețurilor chiriilor din capitală, cele mai mari majorări înregistrându-se în sectorul 2, de 5%. Singurul sector în care s-au înregistrat mici scăderi este sectorul 5 (-1%). Așadar, prețurile medii pentru închirierea unei garsoniere s-au încadrat între 260 de euro (în sectorul 5) și 370 de euro (în sectorul 1). Apartamentele cu două camere au avut prețuri medii cuprinse între 410 euro (sectoarele 4 și 6) și 600 de euro (sectorul 1), iar cele de trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 499 euro (în sectorul 6) și 890 de euro (sectorul 1). În categoria apartamentelor de patru camere, prețurile medii s-au încadrat între 500 de euro (sectorul 6) și 1925 de euro (sectorul 1). Față de aceeași perioadă a anului trecut, în februarie chiriile din capitală au un preț mediu mai ridicat cu 17%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Crossuri externe