Rusia reduce vânzările de valută pentru că veniturile din exporturile de energie s-au stabilizat
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Rusia reduce vânzările de valută pentru că veniturile din exporturile de energie s-au stabilizat / Foto: Pixabay
Rusia reduce vânzările de valută pentru că veniturile din exporturile de energie s-au stabilizat / Foto: Pixabay
Rusia va reduce cantitatea de valută pe care are de gând să o vândă până la începutul lunii aprilie, în condiţiile în care veniturile din exporturile de energie dau semne de stabilizare, în pofida restricţiilor internaţionale impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg.

Ministerul rus al Finanţelor a anunţat vineri că în perioada 7 martie - 6 aprilie va vinde 119,8 miliarde de ruble (1,6 miliarde de dolari), în cadrul unui mecanism bugetar destinat să protejeze economia de fluctuaţiile preţului la petrol. Este vorba de o diminuare cu peste 40% a cantităţii de valută vândută în luna martie, comparativ cu luna precedentă.

În condiţiile în care cea mai mare parte a rezervelor sale internaţionale este îngheţată de sancţiunile americane şi europene, yuanul chinez este principalul activ pe care Rusia îl poate utiliza în continuare pentru a derula vânzări de valută de la fondul său suveran şi a acoperi cheltuieile bugetare.

"Vânzările de valută vor scădea până în luna mai, iar în luna iulie vor începe achiziţiile de valută", a estimat Alexander Isakov, economist pentru Rusia la Bloomberg.

Potrivit analiştilor, este posibil ca vânzările de valută să coboare până la 500 de milioane de dolari în luna aprilie, după care Ministerul de Finanţe de la Moscova va schimba direcţia şi va începe să cumpere valută.

Bloomberg Economics estimează că, în a doua jumătate a acestui an, este posibil ca Ministerul rus al Finanţelor să înceapă să acumuleze yuani chinezeşti la un ritm de 500 până la 700 de milioane de dolari pe lună. 

Piaţa chiriilor 2023. Cum au evoluat, în februarie, preţurile în Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi şi alte mari oraşe

Cum au evoluat prețurile chiriilor în luna februarie în marile oraşe. 

Interesul pentru chirii se menține constant și în luna februarie, românii vizualizând cu 7% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare față de aceeași perioadă a anului trecut și realizând cu 30% mai multe contactări, conform celor mai recente date de pe Storia.ro - platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri. Față de luna ianuarie, numărul de pagini vizualizate în februarie e cu 6% mai mic, iar cel al contactărilor cu 10% mai scăzut, ceea ce e de așteptat într-o lună mai scurtă. Durata de timp în care anunțurile de închiriere au rămas active a fost cu 28% mai mică față de luna ianuarie și cu 8% în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, fapt care confirmă efervescența pieței. În ceea ce privește prețurile medii, analiza cuprinde cele mai mari 10 orașe din țară și evidențiază faptul că prețurile rămân relativ constante față de luna ianuarie, cele mai mari majorări ale chiriilor înregistrându-se la apartamentele cu două camere. În capitală se păstrează tendința la nivel de țară, observându-se doar creșteri moderate ale prețurilor.

Cum au evoluat prețurile chiriilor din Capitală în luna februarie, conform datelor Storia.ro

În luna februarie au existat creșteri moderate ale prețurilor chiriilor din capitală, cele mai mari majorări înregistrându-se în sectorul 2, de 5%. Singurul sector în care s-au înregistrat mici scăderi este sectorul 5 (-1%). Așadar, prețurile medii pentru închirierea unei garsoniere s-au încadrat între 260 de euro (în sectorul 5) și 370 de euro (în sectorul 1). Apartamentele cu două camere au avut prețuri medii cuprinse între 410 euro (sectoarele 4 și 6) și 600 de euro (sectorul 1), iar cele de trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 499 euro (în sectorul 6) și 890 de euro (sectorul 1). În categoria apartamentelor de patru camere, prețurile medii s-au încadrat între 500 de euro (sectorul 6) și 1925 de euro (sectorul 1). Față de aceeași perioadă a anului trecut, în februarie chiriile din capitală au un preț mediu mai ridicat cu 17%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com
Actualizarea CrowdStrike / sursa foto: Wikimedia Commons / Dulles Airport CrowdStruck
Dolari
Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu

pixel