Rusia a ridicat restricţiile la exporturile de benzină, a anunţat vineri Ministerul Energiei, precizând că există un surplus de aprovizionare, în timp ce preţurile cu ridicata au scăzut, transmite Reuters.
Luna trecută, Guvernul de la Moscova informase că a ridicat embargoul referitor la exporturile de motorină livrate prin conducte petroliere spre porturi, eliminând practic cea mai mare parte a restricţiilor introduse la data de 21 septembrie.
Vineri, Ministerul Energiei a anunţat că restricţiile la exporturile de benzină ar putea fi reintroduse dacă va fi necesar, adăugând că stocurile de benzină au urcat la aproximativ două milioane tone metrice.
"În ultimele două luni, deşi s-au menţinut volumele ridicate de rafinare a ţiţeiului ... saturarea pieţei interne a fost asigurată şi a fost creat un excedent de benzină. S-a luat decizia ridicării restricţiile la exporturile de benzină", a precizat Ministerul Energiei.
Motorina este cel mai important produs petrolier exportat de Rusia, cu livrări de aproximativ 35 de milioane de tone anul trecut, din care aproape trei sferturi au fost livrate via conducte petroliere. De asemenea, în anul 2022, Rusia a exportat şi 4,8 milioane de tone de benzină.
Rusia anunță primul transport gratuit de cereale către Africa
Ministrul rus al agriculturii a declarat vineri că Moscova a început livrările gratuite de cereale în cantitate totală de până la 200.000 de tone către șase țări africane, așa cum a promis președintele Vladimir Putin în luna iulie, informează Reuters.
Într-o postare pe Telegram, Dmitri Patrușev a spus că navele cu destinația Burkina Faso și Somalia au părăsit deja porturile rusești și că în curând vor urma transporturi suplimentare către Eritreea, Zimbabwe, Mali și Republica Centrafricană.
Sancțiunile occidentale împotriva petrolului rusesc, inutile
Îngrijorările oficialilor occidentali sunt susținute de statisticile oficiale rusești privind vânzările de petrol în octombrie, care, potrivit Moscovei, arată că prețul mediu primit a fost de peste 80 de dolari pe baril. Deși statisticile economice rusești au fost puse sub semnul întrebării în timpul războiului, nivelul înregistrat reprezintă baza pentru cât de mult taxează Moscova exporturile de petrol.Saltul prețurilor rusești a dat o lovitură eforturilor G7 de a limita fondurile care circulă către Kremlin pentru a finanța invazia sa la scară largă în Ucraina și vine în condițiile în care Kievul a făcut doar progrese limitate în contraofensiva sa.
Deși măsurile s-au bucurat de un oarecare succes inițial, Rusia s-a dovedit a fi pricepută în a le contracara, construindu-și așa-numita "flotă fantomă" de petroliere îmbătrânite pentru a ocoli piețele occidentale, de exemplu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Revolut lansează o nouă...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...