Rusia și India își extind cooperarea în mai multe domenii strategice

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Putin, Modi / sursa foto: Wikimedia Commons / kremlin.ru
Putin, Modi / sursa foto: Wikimedia Commons / kremlin.ru
Președintele rus Vladimir Putin și premierul indian Narendra Modi s-au întânit astăzi la Moscova unde au convenit să intensifice cooperarea în sectoare în mai multe sectoare, printre care energia nucleară sau construcția de nave.

Cele două puteri au discutat, de asemenea, despre cum să rezolve problemele de plăți, în cadrul întâlnirii liderilor lor de marți de la Moscova.

Vizita lui Modi care va dura două zile este cuprinsă în cadrul unui eveniment la care au participat și întreprinderi de stat rusești care au anunțat acorduri și planuri pentru proiecte care implică India.

Compania nucleară de stat rusă Rosatom a declarat că discută despre construirea a încă șase unități nucleare în India. Fondul rus de investiții directe (RDIF) a încheiat acorduri în domeniul farmaceutic, al construcțiilor navale și al educației; iar a doua cea mai mare bancă din Rusia a vorbit despre eforturile de a ușura fluxurile de plăți pe măsură ce comerțul dintre cele două națiuni crește.

Aflată sub presiuni și sancțiuni occidentale din cauza conflictului din Ucraina, Rusia s-a îndepărtat de țările europene și s-a orientat către ceea ce numește națiuni "prietenoase", precum India și China, pentru a diversifica și reorienta fluxurile comerciale.

Putin i-a conferit lui Modi Ordinul Sfântului Andrei, cea mai înaltă distincție a Rusiei.

Construcția primelor două unități ale proiectului energetic nuclear Kudankulam din India, care utilizează reactoare VVER-1000 de concepție sovietică, a început în urmă cu aproape două decenii în statul Tamil Nadu din sud, ca parte a unui proiect semnat de ambele țări.

Rosatom a declarat că se discută noi domenii de cooperare - construcția a încă șase unități de mare putere la un nou amplasament și a unor centrale nucleare mici.

Rosatom și partenerii indieni au discutat, de asemenea, despre dezvoltarea potențialului de tranzit al Rutei Mării Nordului (NSR), care merge de la Murmansk, lângă granița Rusiei cu Norvegia, spre est, până la Strâmtoarea Bering, lângă Alaska, în special în ceea ce privește livrările de petrol rusesc, cărbune și gaze naturale lichefiate, a declarat Rosatom.

Rusia speră că NSR va transporta 150 de milioane de tone metrice de petrol în 2030, față de 80 de milioane de tone în acest an.

De asemenea, companiile RDIF și Enso Group din India au convenit asupra unui parteneriat pentru investiții comune în valoare de până la 20 de miliarde de ruble (227 de milioane de dolari) în dezvoltarea infrastructurii pentru construcția de nave, au raportat agențiile ruse.

Multe companii rusești văd un potențial uriaș în India, a declarat reporterilor șeful RDIF, Kirill Dmitriev, în marja întâlnirii Putin-Modi. Au fost convenite și alte acorduri în domeniul educației și farmaceutic, a spus el.

Un obstacol major în calea comerțului a fost reprezentat de fluxurile de plăți. Directorul general al VTB Bank, Andrei Kostin, a declarat că a existat un dialog constructiv pe această temă, dar a recunoscut existența unor probleme persistente.

"Există, desigur, probleme legate de sancțiuni, există probleme legate de convertibilitatea incompletă a rupeei, există probleme legate de o gamă largă de relații comerciale și economice, există un comerț dezechilibrat", a declarat Kostin reporterilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels

pixel