Rusia şi Iranul semnează un parteneriat care îngrijorează Occidentul

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Kremlin
Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian, Masoud Pezeshkian, au purtat discuții la Moscova vineri, înaintea semnării unui tratat de parteneriat strategic care implică o cooperare mai strânsă în domeniul apărării, fapt care este probabil să îngrijoreze Occidentul.

Pezeshkian, aflat la prima vizită la Kremlin de la câștigarea președinției în iulie anul trecut, a declarat că cei doi lideri ar putea finaliza un acord privind construirea unei centrale nucleare în Iran cu ajutorul Rusiei.

Putin l-a întâmpinat pe Pezeshkian într-o sală impunătoare a Kremlinului, cei doi așezându-se la o masă somptuoasă, flancați de steagurile țărilor lor, relatează Reuters.

 

„Vom discuta toate domeniile cooperării noastre și vom semna un acord cuprinzător de parteneriat strategic”, a declarat Putin. „Am lucrat la acest acord de mult timp și sunt foarte mulțumit că această muncă a fost finalizată”, a adăugat el, subliniind că acordul ar trebui să consolideze și mai mult legăturile comerciale și economice.

 

Moscova a cultivat relații mai strânse cu Iranul și alte țări ostile Statelor Unite, cum ar fi Coreea de Nord, de la începutul războiului din Ucraina. Rusia are deja pacte strategice cu Phenianul și aliatul apropiat Belarus, precum și un acord de parteneriat strategic cu China.

Acordul de 20 de ani dintre Rusia și Iran nu este de așteptat să includă o clauză de apărare reciprocă, precum cele semnate cu Minsk și Phenian, dar este totuși probabil să îngrijoreze Occidentul, care vede ambele țări ca influențe negative pe scena mondială.

Moscova și Teheranul afirmă că relațiile lor din ce în ce mai strânse nu sunt îndreptate împotriva altor țări.

Rusia a utilizat pe scară largă drone iraniene în timpul războiului din Ucraina, iar Statele Unite au acuzat Teheranul, în septembrie, că ar fi livrat rachete balistice cu rază scurtă de acțiune către Rusia pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei. Teheranul neagă furnizarea de drone sau rachete.

Kremlinul a refuzat să confirme dacă a primit rachete iraniene, dar a recunoscut că cooperarea cu Iranul include „cele mai sensibile domenii”.

Rusia a furnizat anterior Iranului sisteme de rachete antiaeriene S-300, iar presa iraniană a raportat un potențial interes pentru achiziționarea unor sisteme mai avansate, cum ar fi S-400, și pentru obținerea de avioane de luptă avansate rusești.

Vizita lui Pezeshkian la Moscova are loc, de asemenea, într-un moment în care influența iraniană în Orientul Mijlociu este în retragere, după ce rebelii islamiști au preluat puterea în Siria, expulzându-l pe aliatul Bashar al-Assad, și după ce Hamas, susținut de Iran, a fost puternic lovit de Israel în teritoriul palestinian Gaza.

Israelul a cauzat, de asemenea, daune semnificative Hezbollah-ului, susținut de Teheran, în Liban.

Rusia, la rândul său, se confruntă cu provocări în Siria, unde menține două facilități militare majore esențiale pentru influența sa geopolitică și militară în Orientul Mijlociu și Africa, dar al căror viitor este acum incert sub noii lideri ai Siriei.

Putin l-a întâlnit pe Pezeshkian în marja unui summit BRICS în orașul Kazan, Rusia, în octombrie, și la un forum cultural în Turkmenistan, în aceeași lună.

Pezeshkian, care a purtat discuții cu premierul rus Mihail Mișustin înainte de întâlnirea cu Putin, este însoțit la Moscova de ministrul său al petrolului. Sancțiunile occidentale asupra sectorului energetic și modalitățile de a le ocoli sunt probabil subiecte de discuție.

Mișustin a declarat că cele două țări lucrează activ pentru a aprofunda cooperarea în sectoarele transporturilor, energiei, educației, turismului și culturii.

Rusia a construit prima centrală nucleară a Iranului la Bushehr, care a devenit operațională în 2013, și a semnat un contract în anul următor pentru construirea a două reactoare nucleare suplimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr
Instalație de gaze

Care sunt cele mai căutate locuinţe de către români

Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...

Fuziune / FOTO: Freepik

Natixis și Generali vor crea un gigant european

Când doi titani își unesc forțele, iar piața...


pixel