Administraţia Vladimir Putin a avertizat, luni, că, în cazul în care NATO va continua să ofere Ucrainei armament, armata rusă va avansa şi mai mult în estul Ucrainei.
"Cu cât Occidentul oferă Ucrainei sisteme de artilerie cu rază mai lungă de acţiune, cu atât vom împinge mai mult linia frontului de unde neonaziştii pot ameninţa Federaţia Rusă", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de BBC News.
Rusia susţine că unul dintre obiectivele intervenţiei militare în Ucraina este înlăturarea regimului "neonazist", dar acuzaţiile sunt respinse de Administraţia Volodimir Zelenski şi de aliaţii occidentali.
Statele Unite şi Marea Britanie vor să furnizeze Ucrainei sisteme de artilerie cu raze de acţiune de până la 80 de kilometri, deşi preşedintele Zelenski cere rachete cu raze de acţiune de sute de kilometri. Washingtonul nu vrea să ofere armatei ucrainene sisteme de artilerie cu raze de acţiune de până la 300 de kilometri, pentru a evita atacarea poziţiilor de pe teritoriul Rusiei şi amplificarea conflictului.
Autoritățile de la Kiev au depus efoturi uriașe, în condiții de război, pentru a-și. salva unitățile industriale vitale.
Înainte ca trupele lui Putin să treacă granița și să invadeze Ucraina, fabrica lui Oleg Averyanov producea camioane de pompieri și avea 600 de angajați. Atunci, a fost omul de afaceri a fost nevoie să închidă porțile întreprinderii sale. Acum, se pregătește să o redeschidă parțial, dar la Lviv, la 700 kilometri distanță de regiunea sa natală. A venit împreună cu o parte din muncitori și 20 de camioane încărcate cu utilaje și linii de producție.
"Nimeni nu credea că se poate întâmpla așa ceva. Dar a început războiul și am decis să diversificăm riscurile, să mutăm o parte din linia de producție în vestul Ucrainei", a declarat el. Averianov face parte dintr-un grup de antreprenori care s-au alăturat unui program guvernamental de relocare a întreprinderilor din zonele devastate de război către vest, pentru a proteja producătorii de daune suplimentare într-o economie care se confruntă cu cea mai mare criză din istoria sa.
Se estimează că economia Ucrainei va se contracta cu 35-45% în acest an, deoarece războiul taie rutele de export pentru cerealele și metalele ucrainene, crește inflația și șomajul și devastează industria grea din sud și est, unde luptele au fost cele mai intense.
În prezent, transformă și geografia industriei
Mai mult de 600 de companii s-au relocat deja în regiunile vestice ale Ucrainei, iar 390 dintre acestea și-au reluat activitatea la începutul lunii iunie, potrivit datelor Ministerului Economiei. Aproximativ 150 dintre aceste companii s-au mutat în regiunea Lviv, care se învecinează cu Polonia și care a fost relativ nevătămată de război, potrivit administrației regionale.
"Relocalizarea pe scară largă a întreprinderilor în zone sigure va ajuta Ucraina să mențină producția, locurile de muncă și să satisfacă cererea armatei și a populației civile pentru o serie de bunuri și servicii care sunt necesare pentru a învinge inamicul", a scris ministrul Economiei, Iulia Svividenko, pe Facebook.
Averianov intenționează să mențină o parte din operațiunile companiei sale în fabrica originală din regiunea Cernihiv, invadată de trupele rusești în prima fază a războiului, înainte ca Moscova să-și retragă forțele de acolo. Războiul se va încheia și vom avea două fabrici - una în vestul Ucrainei și una în regiunea Cernihiv", a explicat Averianov. Compania sa, singurul producător ucrainean de vehicule și echipamente de stingere a incendiilor, esențiale pentru efortul de război, speră să înceapă să opereze în regiunea Lviv până la sfârșitul lunii iunie.
"Ne-am păstrat capacitățile de producție... și echipa noastră de angajați. Dar dacă statul nu se gândește cum să ofere comenzi unor companii ca a noastră care se mută în vestul Ucrainei, atunci nu vom supraviețui", a spus omul de afaceri. Mesajul său a fost reluat de guvernatorul Băncii centrale, Kirilo Shevchenko, care a îndemnat guvernul să elimine scutirile de taxe pentru importuri și să impună taxe suplimentare pentru bunurile importate care nu sunt vitale.
"Stimulentele create pentru importuri sub forma eliminării taxelor de import și a taxei pe valoarea adăugată îi privează pe producătorii ucraineni de un avantaj", a scris el într-o rubrică pe site-ul de știri ZN.UA.
O industrie ruinată
Ucraina a pierdut 200 de fabrici mari în timpul războiului, a declarat Andri Yermak, șeful biroului prezidențial. În est, războiul a paralizat operațiunile la uzinele metalurgice Azovstal și Illich din orașul Mariupol, la uzina de cocs și produse chimice din Avdiivka și la uzina chimică Azot din Sievierodonetsk.
"Guvernul face o treabă bună ajutând la evacuarea companiilor, situația ar fi fost mult mai gravă fără el", a declarat Mykhailo Kolisnyk, profesor la Școala de Economie din Kiev. Dar, având în vedere că ponderea acestora în produsul intern brut nu depășește 1-2%, numărul companiilor relocate nu este suficient pentru a îmbunătăți semnificativ economia, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...