Rusia tremură de frică! Se teme inclusiv de România. Iată de ce

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Rachetele Tomahawk, adevărata spaimă a rușilor
Rachetele Tomahawk, adevărata spaimă a rușilor
Isterie? E puțin spus. Cel puțin la nivel declarativ, regimul de la Moscova pare cuprins de o panică fără margini, după ce Statele Unite și-au anunțat, în 2 februarie, retragerea din Tratatul privind rachetele cu rază medie și mică de acțiune (INF), îndreptând săgețile acuzațiilor cu precădere asupra României și Poloniei, țări care, în opinia Kremlinului, au devenit baze pentru lansarea unor atacuri asupra Rusiei.

O stare de spirit confirmată, de altfel, și de ultima ”propunere” a Rusiei, care, în ultimele luni nu a făcut decât să susțină că Moscova nu încalcă prevederile INF, așa cum spun Statele Unite. Dimpotrivă, americanii sunt cei care nu respectă prevederile acestui acord, iar Moscova încearcă acum să îl salveze. Întrebare este cum? Creând noi arme care contravin literei tratatului, care pun în pericol securitatea Europei în special și a lumii, în general?

Un joc neluat în calcul

Atacurile împotriva României nu trebuie să surprindă. Am preluat președinția rotativă a UE, deci România are puterea de a decide soarta proiectului energetic Nord Stream-2, conducta de gaze naturale prin Marea Baltică spre Germania. Evident, România încurcă planurile Moscovei. Altfel spus, România a devenit o amenințare la adresa intereselor Rusiei, iar Kremlinul nu a luat în calcul un astfel de joc.

Acum atacă, dă din colț în colț precum un leu înfuriat, fără scăpare. Și încearcă să inducă opinia publică în eroare, prezentând realitatea altfel decât este ea. ”Americanii au luat de mult decizia de a se retrage din INF. Cum altfel se explică înființarea bazei de la Deveselu și amplasarea acolo a sistemelor lansatoiare de rachete”, spunea, printre altele, profesorul Lev Klepațki. Idee reluată, de altfel, de la ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care s-a exprimat în aceeași cheie sau de la adjunctul acestuia, Serghei Riabkov.

Adevărata spaimă

Cum la toate eforturile lor de a se face auziți, de a-i băga cineva în seamă, rușii nu au primit nici un răspuns, Rusia a lansat altă propunere. A sugerat Statelor Unite să dispugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare aeriană din România, pe motiv că nu se încadrează în normele INF. De ce? Pentru că aceste dispozitive sunt dezvoltate pentru lansaraea rachetelor de croazieră Tomahawk, adevărata spaimă a rușilor.

Citește și SUA și Rusia se pregătesc pentru un altfel de război

Interesant este că, în încercarea de a tempera oarecum furia Moscova, doi deputați germani au îndemnat Moscova să-și mute rachetele dincolo de Ural, astfel încât Uniunea Europeană să nu mai intre în raza lor directă de acțiune. Cei doi policieni de la Berlin se declarau convinși că, procedând astfel, SUA vor permite rușilor să inspecteze inclusiv baza de la Deveselu, pentru a se convinge că nu reprezintă o amenințare, ci, dimpotrivă, este un scut de apărare. Firește, Moscova s-a simțit jignită!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel