Rusia vrea să dea peste cap piața carburanților
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Cisterne
Cisterne
Cotidianul economic Kommersant scrie despre intențiile Kremlinului.

Guvernul Rusiei este gata să ridice parțial interdicția privind exporturile de motorină în zilele următoare, susține cotidianul economic Kommersant, citând mai multe surse concordante. Ceea ce înseamnă că informația a fost special ”aruncată” pe piață, pentru a crea starea de spirit necesară. De ce Kommersant și nu alte publicații? Pentru simplul motiv că, independent fiind, acest cotidian și-a mai păstrat o fărâmă din credibilitatea de care se bucura, cândva, în lumea presei mondiale.

Conform respectivelor surse, interdicția va fi ridicată doar pentru exporturile de motorină prin conducte, cantitatea de export urmând să fie supusă unor cote, pentru a evita o creștere a prețurilor cu ridicata. În ceea ce privește benzina, aici interdicțiile de export rămân în vigoare. 

De fapt, benzina se ieftinește în multe țări europene, un trend care poate fi observat inclusiv în România. Motorina, în schimb, se scumpește, iar dacă este să privim lucrurile prin prisma previziunilor analiștilor, această tendință ascendentă ar urma să se mențină cel puțin pe termen scurt. 

Cum explică ziarul rusesc decizia autorităților de la Kremlin? Prin faptul că spațiile de depozitare ale Transneft, monopolul rusesc al conductelor petroliere, sunt pline până la refuz și trebuie găsită o soluție pentru cantitățile de motorină care continuă să vină. Problema este că ea nu poate fi redirecționată către piața internă, pentru simplul motiv că nu există tehnologia necesară, adică nu sunt conducte care să meargă spre intern.În plus, această situație ar putea antrena probleme pentru industria prelucrătoare.

Marți, Rusia a declarat că nu stabilește un termen limită pentru interdicția de export de combustibil pe care a introdus-o luna trecută. În ciuda faptului că este unul dintre cei mai importanți producători de petrol din lume, Rusia a suferit penurie de benzină și motorină în ultimele luni, deoarece prețurile ridicate de export au determinat rafinăriile să-și vândă produsele în țările cu care întreține relații comerciale.

Citește și Prețul benzinei continuă să scadă. Cât costă carburanții astăzi, în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...

Sony prezintă două noi smartphone-uri Xperia

Sony își reînnoiește gama Xperia cu două smartphone-uri...

Ce este Project Astra de la Google

Inteligența artificială și realitatea augmentată vor...

Pentru JO 2024, armele pentru scrimă sunt fabricate manual

„O meserie atipică, cu oameni atipici”: la Blaise...


pixel