Conductele Nord Stream 1 și 2, în valoare de câteva miliarde de dolari, care transportă gaze pe sub Marea Baltică, au fost sabotate printr-o serie de explozii în septembrie 2022, la șapte luni după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina. Nimeni, până acum, nu a revendicat exploziile.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Rusia a depus ceea ce ea a numit „pretenții preliminare” împotriva Danemarcei, Germaniei, Suediei și Elveției, pe baza Convenției internaționale din 1997 pentru reprimarea atentatelor teroriste cu bombă și a Convenției internaționale din 1999 pentru reprimarea finanțării terorismului.
„Etapa preliminară de soluționare a litigiilor este acum în curs de desfășurare”, a declarat ea.
„Dacă problema nu este soluționată în această etapă, atunci Rusia intenționează să sesizeze instanța și să facă apel la Curtea Internațională de Justiție în legătură cu încălcarea de către țările în cauză a obligațiilor care le revin în temeiul convențiilor.
„Alte state care ar putea avea de-a face cu exploziile Nord Stream sunt următoarele pe listă. Occidentul nu va scăpa cu încercările de a „ascunde problema sub covor”.”
Moscova, fără a furniza dovezi, a afirmat în repetate rânduri că atacul a fost efectuat de Statele Unite și Marea Britanie, care au negat acuzațiile.
Procurorii germani au declarat luna trecută că au emis un mandat de arestare pentru un instructor de scufundări ucrainean din Polonia în legătură cu atacurile.
„Exploziile de la conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 sunt un act grav de terorism internațional care intră sub incidența mai multor tratate internaționale”, a declarat Zakharova.
„Din păcate, vedem că aceste angajamente nu sunt îndeplinite, în ciuda apelurilor repetate ale Rusiei”.
Petrolul și gazul, principalele surse de bani ale Rusiei
Veniturile din petrol și gaze ale Rusiei în perioada ianuarie-septembrie cresc cu 49% față de anul precedent, până la 8.300 de miliarde de ruble, datorită creșterii prețurilor petrolului și a deprecierii rublei, au arătat marți calculele Reuters.
Veniturile din petrol și gaze au fost cea mai importantă sursă de bani pentru Kremlin, reprezentând aproximativ o treime până la jumătate din totalul veniturilor bugetului federal în ultimul deceniu.
Potrivit estimărilor preliminare, veniturile din petrol și gaze ale Rusiei în luna septembrie se ridică la 779 de miliarde de ruble, în creștere cu 5% față de aceeași lună din 2023 și neschimbate față de august 2024.
Ministerul de Finanțe al Rusiei urmează să publice datele pentru luna septembrie pe 3 octombrie.
Pentru întregul an 2024, guvernul a bugetat venituri federale de 10,7 trilioane de ruble din vânzările de petrol și gaze, în creștere cu 21% față de 2023, când prețurile scăzute ale petrolului și scăderea exporturilor de gaze au redus veniturile cu 24%.
Obiectivul pentru 2024 a fost revizuit în scădere față de planurile inițiale de 11,5 trilioane de ruble.
Rusia a crescut puternic cheltuielile pentru apărare și securitate de la lansarea invaziei sale în Ucraina, în februarie 2022, ceea ce a condus la două deficite anuale consecutive de peste 3.000 de miliarde de ruble, aproximativ 2% din PIB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...