Rușii ard cantități uriașe de gaze. Sunt trei posibile explicații

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Flăcările uriașe rezultate de la arderea gazelor se văd din Finlanda. Locul unde acest lucru se întâmplă este chiar la stația de unde Gazprom pompa gaze prin Nord Stream 1, de la Portovaia, Rusia.

Jurnaliștii BBC afirmă că uzina, aflată în apropiere de granița cu Finlanda, arde în fiecare zi o cantitate de gaz estimată la 10 milioane de dolari despre care experții spun că ar fi fost în mod normal exportat în Germania.

Oamenii de știință din domeniul mediului sunt îngrijorați de volumele mari de dioxid de carbon și funingine pe care le creează, aceste arderi, o analiză a Rystad Energy indică faptul că aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaz sunt arși zilnic de ruși.

Acesta provine de la o nouă instalație de gaz natural lichefiat (GNL) de la Portovaya, la nord-vest de Sankt Petersburg.

Primele semne că ceva nu este în regulă au venit de la cetățenii finlandezi de peste granița din apropiere, care au observat o flacără mare la orizont la începutul acestei veri.

Portovaia este situată în apropierea unei stații de compresie a gazoductului Nord Stream 1, care transportă gaz pe sub mare către Germania.

Foto: Ari Laine

Livrările prin conducta au fost reduse de la jumătatea lunii iulie, rușii dând vina pe probleme tehnice pentru această restricție. Germania spune că a fost o mișcare pur politică în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Însă, începând cu luna iunie, cercetătorii au observat o creștere semnificativă a căldurii emanate de instalație - despre care se crede că ar fi cauzată de arderea gazului natural.

În timp ce arderea gazului este obișnuită la uzinele de procesare - în mod normal, se face din motive tehnice sau de siguranță - amploarea acestei arderi i-a derutat pe experți.

"Nu am văzut niciodată o instalație de GNL care să ardă atât de mult", a declarat Dr. Jessica McCarty, expert în date din satelit de la Universitatea Miami din Ohio.

"Începând din jurul lunii iunie, am văzut acest vârf uriaș și nu a mai dispărut. A rămas foarte anomal de ridicat".

Mark Davis, un alt expert în domeniul gazelor naturale, spune că arderea nu este accidentală și că este mai degrabă o decizie deliberată luată din motive operaționale.

Pe de altă parte, alți experți spun că ar putea fi vorba despre probleme tehnice pe care rușii le-ar avea la uzina de la Portovaia.

Compania energetică rusă Gazprom ar fi putut intenționa să folosească acest gaz pentru a produce GNL la noua uzină, dar ar fi putut avea probleme în manipularea lui, iar cea mai sigură opțiune este de a-l arde la flacără.

Însă ar putea fi și din cauză că Rușii nu au ce face cu acest gaz din cauza embargoului impus dupa declanșarea invaziei în Ucraina.

Ar putea fi, de asemenea, rezultatul embargoului comercial impus de Europa Rusiei ca răspuns la invazia din Ucraina.

Oricum ar fi costurile financiare și de mediu cresc cu fiecare zi în care gazul este ars cu flacără: "Deși nu se cunosc motivele exacte ale arderii, volumele, emisiile și amplasarea torței sunt o amintire vizibilă a dominației Rusiei pe piețele energetice europene", a declarat Sindre Knutsson de la Rystad Energy.

Citește și: Preţurile gazelor naturale în Europa, aproape de un nivel record

Prețul gazelor parcă s-ar fi angajat într-o cursă contra cronometru și nimic nu-l poate opri.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa şi în Asia au urcat aproape de niveluri record, cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii intensificând concurenţa pentru asigurarea livrărilor, transmit DPA şi Bloomberg.

Joi dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au urcat cu peste 6%, ajungând la aproape 316 euro pentru un Megawatt oră (MWh), după ce miercuri s-a înregistrat un avans de 13%. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh).

Cotaţiile futures pentru gazele naturale lichefiate (GNL) din Asia au urcat cu 18%, aproape de un nivel record.

În ultimele săptămâni, piaţa s-a înăsprit şi mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă şi uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii şi a limitat producţia de energie hidro şi nucleară. Ca rezultat, cererea pentru gaze este în creştere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere.

În Europa, preţurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor.

Aprovizionare cu gaze ruseşti rămâne la un nivel redus, iar în septembrie sunt aşteptate fluxuri mai scăzute din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanţă.

"Pur şi simplu Europe nu are acces la livrări alternative, pentru a compensa declinul aprovizionării cu gaze ruseşti. Gazele naturale lichefiate au ajutat la umplerea depozitelor europene de gaze", a apreciat Samantha Dart, director în cadrul Goldman Sachs Group Inc. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8

pixel