Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zile
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
Astfel, prețul soiului american de grâu de iarnă SRW (Soft Red Winter Wheat) la contractele cu livrare în septembrie, a crescut cu 8,60% la 7,5750 de dolari un bushel (aproximativ 27 kg), cel mai mare valoare din ultimele cinci luni. Pe piața europeană, grâul comun de aceeași maturitate, a câștigat 7,07%, ajungând la 264,75 euro pe tonă, un vârf care nu a mai fost atins de aproape patru luni. „Totul este despre război”, a rezumat Jon Scheve de la Superior Feed Ingredients. „Operatorii fug de risc până când vor avea mai multă vizibilitate în privința perspectivelor”.
În cursul nopții de duminică spre luni, rachete rusești rusești au lovit orașul-port Reni, la granița cu România și Moldova, în extremul sud-est al Ucrainei. Importanța Dunării ca rută de transport pentru produsele agricole ucrainene în străinătate a crescut considerabil după invazia rusă, în februarie anul trecut. Iar după ce Moscova a refuzat să prelungească, săptămâna trecută, așa-numita Inițiatiă de la Marea Neagră, o înțelegere între Ucraina, Rusia, Turcia și ONU privind exportul de cereale ucrainene, semnificație acestei căi de transport a sporit și mai mult.
Rusia a indicat că va considera de acum înainte ca potențiale ținte militare toate navele care se îndreaptă către porturile ucrainene de cereale din Marea Neagră. În replica, Ucraina a avertizat că va include toate ambarcațiunile care se îndreaptă spre porturile controlate de Moscova în categoria transportatorilor de echipament militar, „cu toate riscurile ce decurg de aici”. „Dacă ucrainenii răspund” la atacurile asupra infrastructurii lor de transport, „rușii vor trebui să aleagă alte rute (decât Marea Neagră) pentru a-și exporta produsele, chiar dacă acest lucru ar presupune perturbări suplimentare pe piața mondială”, a estimat Jon Scheve.
În ultimul sezon agricol înainte de izbucnirea războiului, Ucraina și Rusia au reprezentat împreună un sfert din exporturile mondiale de grâu. După ce Rusia a înlocuit Ucraina pentru o mare parte din aceste volume, cele două țări aflate în război și-au sporit chiar cota de piață până la 28% după declanșarea conflictului, în timpul campaniei 2022/23 (de la o recoltă la alta). Deja în scădere cu aproape 11%, exporturile ucrainene vor continua să se micșoreze cu 37% în campania actuală, 2023/24, potrivit estimărilor Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
Guvernul urmează să adopte în...
Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...
Gigantul rus Gazprom a raportat...
România și Bulgaria...
Alegerile din SUA pot afecta...
Cursul valutar comunicat de...
O analiză dată publicităţii...
ANPC propune noi reglementări pentru informarea...
Netflix extinde parteneriatul cu NBCUniversal iar...
Laurenţiu Neculaescu,...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în...
Coreea de Nord a trimis soldați...
După un început de săptămână...
Angajaţii a peste o sută de...
Un abces dentar este o acumulare de puroi care poate...
Germania are nevoie de reforme şi investiţii pentru a...
Probabilitate confirmată de reprezentantul Kremlinului,...
Legislația în vigoare reglementează strict dobânzile...
Este vorba despre Zhang Yiming, a cărui avere este...
Laurenţiu Neculaescu,...
Australia este cel mai mare...
Laurențiu Neculaescu,...
Grupaj de știri.