Rușii au început să copieze rachetele altora? Se pare că da

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Rachetă
Rachetă
O companie rusă va începe să producă o rachetă de croazieră capabilă să tracă de apărarea aeriană a Ucrainei. Până aici, nimic extraordinar. Există însă un mare dar...

Problema este că designul și capacitatea armei de a zbura la altitudini joase amintesc de caracteristicile rachetei Scalp oferite Kievului de Franța.

Moscova va produce propria sa rachetă de croazieră stealth cu rază lungă de acțiune: Kh-50. Un avans important pentru armata rusă care are de înfruntat apărarea antiaeriană a Ucrainei. Chiar dacă Rusia se putea lăuda cu o panoplie de rachete de croazieră puternice, arsenalul său prezintă totuși anumite dezavantaje. Opțiunile disponibile sunt fie prea grele, cum ar fi versiunile sovietice Kh-101, Kh-55, fie destul de vizibile pentru radarele occidentale, precum Kalibr sau, din nou, Kh-55. Rachetele hipersonice precum Kinjal, deși formidabile și de neoprit, sunt mult prea scumpe pentru a fi produse pentru a fi utilizate la scară mare. 

Problema greutății unei rachete nu trebuie subestimată. Proiectile precum Kh-101, de exemplu, nu pot fi lansate decât de bombardiere uriașe, care se deplasează încet și sunt ușor de detectat de sateliții americani care transmit datele înregistrate armatei ucrainene cu două ore înainte ca racheta să fie lansată. Ceea ce le lipsea forțelor ruse era un dispozitiv cu aproximativ aceleași calități ca racheta stealth franco-britanica Scalp, numită și Storm Shadow. Iar Kh-50, corespunde perfect acestei descrieri.

Rachete sovietice pentru a bombarda Ucraina

Informația a fost verificată și confirmată de Oleksii Hromov, adjunctul Direcției Operaționale Principale a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit afirmațiilor sale, Moscova intenționează să înceapă producția în masă de rachete de croazieră Kh-50 în toamna anului 2023. El a avertizat, de asemenea, că un stoc de aceste rachete ar putea fi construit și lansat împotriva țintelor ucrainene.

Kh-50 ar putea sustrage apărarea occidentală

Kh-50, o rachetă cu turboreacție și o lungime de aproximativ șase metri, cântărește în jur de 1.600 de kilograme. Această mașină are o autonomie de circa 1.500 de kilometri și poate evolua la o viteză de croazieră de 700 de kilometri pe oră, putând atinge chiar 950 de kilometri pe oră. De asemenea, Kh-50 ar trebui să poarte un focos de 450 de kilograme. Designul lui Kh-50 este unic, cu o secțiune transversală aplatizată și laturi fațetate. Această formă răspunde nevoii duble de a avea o secțiune radar mică și de a fi ușor de transportat în cala unui bombardier greu atunci când racheta este încărcată pe un lansator rotativ cu șase locuri.

Kh-50 este special conceput pentru a zbura la altitudine joasă și este echipat cu o suită defensivă avansată, în special împotriva dispozitivelor de război electronic. Acest lucru permite rachetei nu numai să evite detectarea radarului, ci și să protejeze împotriva sistemelor de apărare aeriană și a rachetelor aer-aer înarmate cu senzori de frecvență radio și imagini în infraroșu. Prin urmare, Kh-50 depășește alte rachete de croazieră rusești în penetrarea în spații aeriene puternic fortificate.

Acest lucru nu este banal, deoarece, confruntate cu dominația luptătorilor ruși, puterile occidentale au echipat cu generozitate Ucraina cu cele mai bune sisteme de apărare aeriană. Potrivit producătorilor săi, Kh-50 este special conceput pentru a traversa în siguranță spațiul aerian păzit de sistemele Patriot. Prin urmare, Ucraina s-ar putea confrunta cu o nouă amenințare din aer care ar putea complica și mai mult contraofensiva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel