Rușii intră puternic în cursa pentru metale rare

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Rusal / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Rusal / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Este o mișcare strategică a Moscovei.

Producătorul rus de aluminiu Rusal a anunțat joi că înființează o instalație de producție a scandiumului, un metal rar din categoria pământurilor rare, cu o capacitate inițială de 1,5 tone pe an, extensibilă până la 19 tone metrice anual.

Această decizie vine la doar câteva zile după ce președintele Vladimir Putin a cerut creșterea producției rusești de metale rare. În același timp, președintele american Donald Trump este pe cale să semneze un acord cu Ucraina pentru exploatarea rezervelor minerale esențiale în industrii precum apărarea și electronica de consum.

Investiția și locația fabricii

Investiția în proiect se ridică la 500 de milioane de ruble (aproximativ 5,73 milioane de dolari), conform declarației Rusal. Producția va începe anul acesta la uzina de aluminiu Bogoslovski, situată în apropierea Munților Ural.

Utilizările scandiumului

Scandiul este utilizat ca agent de aliaj pentru aluminiu, ceea ce permite obținerea unor aliaje cu proprietăți precum o reducere a greutății cu 10-15%, o rezistență mai mare și o toleranță sporită la șocurile termice.

Aceste aliaje sunt utilizate în construcția navală și în industria aeronautică, atât civilă, cât și militară. Uniunea Sovietică folosea scandiu încă din anii 1980 pentru avioanele de luptă MIG. De asemenea, Rusal susține că acest metal poate fi utilizat în producția de vagoane de cale ferată și în imprimarea 3D a protezelor de înaltă tehnologie.

Poziția Rusiei pe piața metalelor rare

Conform Rusal, producția globală de oxid de scandiu, forma principală a acestui metal, este estimată între 20 și 25 de tone anual. Compania intenționează să obțină oxid de scandiu din nămol roșu, un produs secundar al producției de alumină, folosind o tehnologie proprie.

Alți producători internaționali, precum Rio Tinto, extrag oxidul de scandiu din fluxul de procesare a titanului. Rusia deține a cincea cea mai mare rezervă de metale rare și de oxid de scandiu la nivel global și își propune să devină unul dintre primii cinci producători mondiali, cu o cotă de piață de 12% până în 2030.

Propunerea lui Putin pentru SUA

Președintele Putin a sugerat un posibil acord economic cu Statele Unite, care ar include explorarea comună a zăcămintelor rusești de metale rare. De asemenea, Rusia s-a oferit să furnizeze SUA până la 2 milioane de tone de aluminiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu

pixel