Care sunt alternativele Ucrainei?
Ucraina își poate transporta cerealele pe cale rutieră și feroviară în țările europene vecine, inclusiv în Polonia, precum și cu barjele pe Dunăre către alte porturi ucrainene la Izmail și Reni, precum și către portul românesc Constanța. Aceste rute au o capacitate suficientă pentru a exporta toate cerealele țării, potrivit lui Benoît Fayaud, director executiv adjunct al Strategie Grains, o companie de cercetare a economiei agricole, notează New York Times.
Cu toate acestea, exporturile prin aceste rute sunt mai scumpe și, prin urmare, cerealele ucrainene, care în prezent sunt printre cele mai ieftine din lume, ar deveni mai puțin competitive, potrivit lui Arif Husain, economist-șef al Programului Alimentar Mondial. Pentru a menține prețurile la un nivel scăzut, suma plătită fermierilor ucraineni ar trebui să fie redusă, ceea ce ar avea un impact negativ asupra viitoarelor investiții în agricultură, a spus expertul.
Mai sunt rutele rutiere și feroviare viabile?
Vara trecută, Uniunea Europeană a luat măsuri pentru a netezi calea pentru exporturile de cereale pe cale terestră ale Ucrainei, având în vedere blocada rusă din Marea Neagră. Cu toate acestea, în urma protestelor fermierilor din unele țări din UE, blocul comunitar a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, deși a permis în continuare tranzitul acestor produse pentru export în altă parte. Interdicția ar trebui să se încheie la 15 septembrie.
Miercuri, miniștrii din cele cinci țări au cerut blocului să permită prelungirea interdicțiilor.
"Din punctul de vedere al sectorului agricol, războiul din Ucraina a avut repercusiuni din ce în ce mai grave asupra pieței agricole", a declarat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, în fața reporterilor. "Astfel de factori trebuie să fie eliminați sau schimbați. De aceea am închis granițele pentru produsele din Ucraina atunci când acestea au inundat și au destabilizat piața agricolă."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...