Dacă la începutul anului prețul SPOT al gazelor din România era mai mic cu 4% față de prețul de pe cea mai importanță bursă din Europa – TTF Olanda, în ziua de 10.02.2025 prețul din România era cu 44% mai mare (prețul gazelor de pe piața SPOT din România era cu 25 euro mai mare decât cel din Europa).
Chiar dacă consumatorul casnic nu va achita un preț mai mare decât prețul plafonat la gaze de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, bugetul de stat va fi afectat deoarece urmează să compenseze diferența între prețul plafonat și costurile furnizorilor cu achiziția acestor gaze, arată analiza AEI.
Foarte afectate vor fi companiile care consumă peste 50.000 MWh/an care au prețuri stabilite liber (nu au fost incluse în schema de plafonare) și acesta se bazează pe formulă legat de prețul SPOT.
Această situație se datorează instabilității generate de ping-pongul liberalizării pieței de gaze, care a blocat piața, deoarece toată lumea așteaptă o decizie eminamente politică, fără a avea curajul să vândă sau să cumpere gaze decât pe termen scurt și foaret scurt.
Astfel, la cea mai mică creștere a cererii cantităților de gaze naturale urmare a scăderii temperaturii exterioare, dar și a ”raționalizării” extragerii gazelor din depozitele de înmagazinare, ”cererea aparentă” este mult mai mare decât ”oferta de gaze care se dorește a fi disponibilizată”, aspect care a aruncat prețurile în aer pe piața SPOT BRM.
Pe BRM în luna ianuarie și februarie 2025 nu a fost realizată nici o tranzacție pe Piața GasForward, au fost realizate pe Piața GasForward în Regim de Contraparte Centrală tranzacții de 1,5 mil mc în luna ianuarie 2025 și 1,2 mil mc în primele 10 zile ale lunii februarie 2025.
Gazele tranzacționate pe piața SPOT BRM din România au fost în luna ianuarie 2025 de 18,6 mil mc și de 12,7 mil mc în primele 10 zile ale lunii februarie 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de Valori de la București...
Luni, Klaus Iohannis a anunţat...
Președintele Donald Trump a...
Olaf Scholz, a spus în timpul unui discurs în...
Vicepreședintele Statelor...
Programul DARPA „Theory of...
Canada pregătește o ripostă la tarifele americane.
Curs valutar BNR, 11 februarie...
Un pas înainte pentru...
Gigantul farmaceutic elvețian...
Uniunea Europeană a aprobat...
Ministerul Agriculturii schimbă...
Potrivit Wall Street Journal,...
O nouă etapă în războiul...
Acțiunile BYD au crescut cu...
Este vorba despre un sistem de supraveghere.
Negocierile au început deja, fiind vorba despre miliarde...
Industria diamantelor din SUA...
Profesorul de economie Mircea...
În această dimineață vă aducem cinci știri esențiale...