Salariat în România. Stagii de cotizare. Noile dispoziții, în vigoare din 2 martie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Este cazul celor care lucrează într-un anumit domeniu de activitate, dar nu numai
Este cazul celor care lucrează într-un anumit domeniu de activitate, dar nu numai
Continuă rubrica ”Salariat în România” și venim cu o serie de clarificări referitoare la stagiile de cotizare pentru concediile medicale la care au dreptul angajații dintr-un anumit domeniu.

Este vorba, mai precis, de situația concediilor medicale în cazul cadrelor didactice care, pentru completarea normei, trebuie să lucreze la mai mulți angajatori. Norme care, de fapt, se aplică și celorlalți salariați care au încheiate mai multe contracte este detaliată. 

Toate aceste aspecte sunt clarificate în OG nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii sănătății, publicată luni în Monitorul Oficial, după ce a fost pusă în dezbatere luna trecută și ale cărei prevederi vor intra în vigoare luna viitoare. 

Printre altele, noua ordonanță clarifică, în primul rând faptul că stagiul de asigurare de șase luni e realizat la fiecare angajator. Acum, legea permite și va permite în continuare salariaților să primească indemnizație de concediu medical de la fiecare angajator, unde baza de calcul pentru fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pe fiecare loc de realizare a venitului.

În al doilea rând, se introduce o regulă specială pentru cadrele didactice a căror normă se completează la mai mulți angajatori: stagiul de asigurare de 6 luni, realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, se va utiliza de către toți angajatorii, dar indemnizațiile se vor calcula și plăti de fiecare în parte. În aceste cazuri, de determinare al indemnizației va fi detaliat prin normele care ar trebui să vină în maximum 30 de zile de când apare ordonanța.

În al treilea rând, noua ordonanță redefinește și contravenția în cazul celor care, deși în medical la cel puțin unul dintre angajatori, obțin venituri din salarii/asimilate salariilor de la alții. Noul text pare să cuprindă și să sancționeze mai bine aceste situații:

„Constituie contravenție desfășurarea de către persoanele asigurate care se află în două sau mai multe situații prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B de activități în baza cărora se obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum acestea sunt prevăzute în Codul fiscal, în perioada în care beneficiază de concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, prevăzute de prezenta ordonanță de urgență.”

În fine, dispozițiile din OG 21/2023 se vor aplica în 30 de zile de la publicarea acesteia, adică din 2 martie.

Este bine de amintit, în context, care sunt concediile medicale care se decontează integral de stat

1. Concediile medicale pentru carantină și izolare, introduse ca urmare a Legii 55/2020, se acordă fără a fi necesară îndeplinirea stagiului minim de asigurare de șase luni, iar cuantumul indemnizației este de 100% din baza de calcul ce reprezintă veniturile brute lunare din ultimele șase luni din ultimele 12 luni. 

2. Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav până la șapte ani sau până la vârsta de 18 ani în cazul copilului cu afecțiuni recurente sau a copilului cu handicap. Durata maximă este de 14 zile calendaristice pe lună, dacă este acordat de medicul de familie, sau de 30/31 de zile calendaristice, dacă medicul de specialitate din ambulatoriu sau spital este cel care semnează certificatul medical. Cuantumul indemnizației este de 85% din veniturile brute ale ultimelor șase luni.

3. Concediul de maternitate de 126 de zile, ce cuprinde o perioada de 63 de zile calendaristice de sarcină, înainte de naștere, și 63 de zile pentru lăuzie, după naștere. Indemnizația aferentă acestui tip de concediu medical este 85% din baza de calcul.

4. Concediul pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice se acordă pe o durată maximă de 45 de zile în interval de un an. Cuantumul este de 85% din baza de calcul. 

Citește și Salariat în România. Absențe pentru situații neprevăzute: se acordă sau nu tichete de masă?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA

pixel