Salarii, evoluții. Domeniile cu cele mai mari creșteri

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Cîțu a cerut astăzi ministerelor să vină până săptămâna viitoare cu propuneri privind Legea privind salarizarea unitară a bugetarilor.
Ministrul Cîțu a cerut astăzi ministerelor să vină până săptămâna viitoare cu propuneri privind Legea privind salarizarea unitară a bugetarilor.
Institutul Național de Statistică a publicat cele mai recente date privind evoluția salariilor din România cât și domeniile unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri.

În luna iulie 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.468 lei, cu 99 lei (+1,8%) mai mare decât în luna iunie 2020, anunță INS. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.372 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 74 lei (+2,2%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7.910 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.687 lei).

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,1%.

Indicele câştigului salarial real a fost 105,2% pentru luna iulie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 102,2% pentru luna iulie 2020 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 226,8%, cu 5,0 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2020.

În luna iulie, în activităţile din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a reluării activităţii anumitor agenţi economici, prin continuarea aplicării măsurilor de relaxare, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte) ori a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, de vacanţă, al 13-lea salariu ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice.

Două indemnizații, majorate de la 1 septembrie

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 46,0% în transporturi aeriene ca efect al reluării activităţii, urmare a continuării aplicării măsurilor de relaxare; între 12,0% şi 21,5% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor din tutun, extracţia minereurilor metalifere, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură); între 5,0% şi 8,0% în repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor textile, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, activităţi de servicii anexe extracţiei, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii); între 2,5% şi 5,0% în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea altor mijloace de transport, captarea, tratarea şi distribuţia apei, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, cercetare/dezvoltare, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice industria metalurgică, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de mobilă, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de poştă şi de curier, activităţi de spectacole, culturale şi recreative.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2020 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice.

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic de către anumiţi agenţi economici, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte) sau de remunerarea parţială a salariaţilor din unele activităţi economice.

Salarii recalculate și noi sporuri. Restanțe acordate pe ultimii 3 ani

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 10,5% în activităţi de editare; între 4,5% şi 7,0% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, hoteluri şi restaurante; între 1,0% şi 2,5% în colectarea şi epurarea apelor uzate, industria alimentară, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+7,7%), administraţie publică (+2,3%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+2,2%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels

pixel