Salariile bancherilor vor fi reduse! Vezi unde
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Un scandal care a zguduit Olanda
Un scandal care a zguduit Olanda
Guvernul olandez a prezentat noi planuri de înăsprire a reglementărilor privind plata bancherilor, inclusiv restricţii la vânzarea acţiunilor acordate ca parte a schemelor de remunerare.

Anunţul vine după scandal provocat de grupul financiar ING Groep, care, în martie, a anunțat că remuneraţia directorului său general Ralph Hamers va creşte cu 50% apoi. După cinci zile s-au răzgândit. Pe fondul acuzațiilor de spălare de bani şi finanţare a terorismului, niciun membru al Board-ului ING nu va primi bonus de perfomanţă pentru 2018, a precizat banca olandeză.

ING a fost salvată de plătitorii de taxe în timpul crizei financiare din 2008, iar în septembrie 2018 a ajuns la un acord amiabil cu justiţia olandeză în legătură cu un dosar de spălare de bani, grupul financiar olandez acceptând să plătească 775 milioane de euro.

Amendă de sute de milioane

Procurorii au reproşat ING că a încălcat legislaţia olandeză în materie de prevenire a spălării banilor şi finanţarea terorismului, "în mod structural şi timp de mai mulţi ani" prin faptul că nu a împiedicat utilizarea conturilor clienţilor săi pentru spălarea banilor între 2010 şi 2016. Procurorii olandezi au informat că din suma totală de 775 milioane euro, 675 milioane de euro este considerată o amendă iar restul 100 milioane de euro este considerat o redresare pentru beneficii obţinute în manieră ilicită.

Citește și O nouă victimă în scandalul ING

În 2015 Olanda a introdus un plafon pentru bonusurile acordate angajaţilor din sectorul financiar, limitând nivelul compensaţiilor lor variabile la maxim 20% din salariul lor de bază. Planul guvernului prezentat marţi de Guvernul olandez are ca obiectiv limitarea posibilelor excepţii ale acestei reglementări şi forţarea băncilor, companiilor de asigurări şi a altor furnizori de servicii financiare să explice public nivelul remuneraţiei directorilor lor.

Ajutor de stat 

Toţi angajaţii din sectorul financiar vor trebui să păstreze cel puţin cinci ani acţiunile companiei primite ca parte a schemelor de remunerare iar membrii Consiliilor de Administraţiei ale băncilor care au avut nevoie de ajutor de stat vor da înapoi o parte din salariul lor, a anunţat Executivul.

În timpul crizei financiare din 2008, autorităţile olandeze au naţionalizat banca ABN Amro şi au acordat miliarde de euro grupului bancar ING, companiei de asigurări Aegon şi altor firme financiare pentru a evita intrarea lor în faliment şi turbulenţe pe piaţa financiară. ABN a fost reprivatizată în 2015, dar statul încă deţine o participaţie de 56%. De asemenea, statul deţine şi o bancă mai mică, Volksbank, care a fost naţionalizată în 2013.

ING Bank oferă servicii bancare unui număr de aproape 37 milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. Înfiinţată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse şi servicii tuturor categoriilor de clienţi - companii mari şi mici, instituţii financiare, mici antreprenori şi persoane fizice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel