Salariile demnitarilor, majorate pe șest. Adrian Negrescu: ”Ciocu' mic, noi suntem la putere”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Pentru unii se poate, pentru alții nu
Pentru unii se poate, pentru alții nu
Fără altă dezbatere, printr-o simplă notă explicativă care corectează o eroare materială, parlamentarii au decis ca toți demnitarii, de la primari, prefecți și miniștrii, la președintele țării, să primească măriri de salariu.

Și nu este vorba despre o creștere de formă, un fel de praf aruncat în ochi! Nicidecum! Majorările sunt cuprinse între 880 și 1.400 de lei. Cam cu cât trăiește un biet pensionar pe lună. 

Prin urmare, salariul primarului unei locatăți cu peste 20.000 de locuitori va crește de la 12.480 de lei la 13.800 de lei, cei care conduc comune cu mai puține suflete vor avea 9.200 de lei față de 8.000 în prezent. 

În virtutea funcției pe care o ocupă, și Nicușor Dan, edilul Bucureștilor, va încasa lunar mult mai mulți bani, respectiv peste 23.000 de lei. De salarii mai mari, de aproaximativ 20.000 de lei se vor bucura și primarii de sectoare. Iar lista poate continua. Asta în condițiile în care premierul Nicolae Ciucă îi avertiza, recent, pe români, că trebuie să strângă cureaua. 

De unde bani? Este un mare semn de întrebare 

Contactat de Antena 3 pentru un comentariu, analistul financiar Adrian Negrescu a fost întrebat cum de se găsesc bani pentru astfel de majorări, dar când vine vorba despre creșterea pensiilor, aflăm că nu mai sunt bani la buget. ”Se cască prăpastia dintre angajații statului, dintre bugetari și populația simplă care este pusă în situația de a supraviețui în anul 2022 din punct de vedere economic, iar acest tupeu al guvernanților este unul la care ne așteptam. 

Circula, la un moment dat, o expresie: ”Ciocu mic, noi suntem la putere!”. Cam despre asta este vorba în momentul de față. Nu există nici o justificare economică pentru această decizie. Există doar o prevedere legislativă care le permite să facă acest lucru. Dar să ne uităm puțin la cifre. Cei 1,2 milioane de bugetari au ajuns să ne coste, în momentul de față, undeva la nivelul a 20 de miliarde de euro pe an. Cu aproape 60% mai mult decât în anul 2017. Poate merită amintit că în 1990 aveam 800.000 de angajați la stat, în condițiile în care erau 8 milioane de persoane angajate în economie. Acum avem 1,2 milioane de bugetari la 5,5 milioane de lucrători. 

În ceea ce privește cheltuielile și de unde vin banii, acesta este un mare semn de întrebare, în condițiile în care aceste majorări salariale adaucă alte câteva miliarde de lei la cheltuielile cu salarizarea angajaților de la stat. Bani pe care îi împrumutăm și, probabil, de acolo vor crește salariile bugetarilor”, a spus Adrian Negrescu. 

În opinia lui, poate nu întâmplător se văd astăzi tot felul de simulări legate de creșterea taxelor, de scumpirea produselor, de scumpirea vieții noastre, a celor care plătim taxe și impozite. ”La ei nu se aplică acest principiu, la ei nu există măsuri de restructurare, de strângere a curelei din punct de vedere bugetar. Totul pe seama sectorului privat și, din păcate, este o poziție cu care ne-am obișnuit, iar sectorul privat a învățat să supraviețuiască, suntem ca o pisică ce cade mereu în picioare orice s-ar întâmpla și, din păcate, efectul este unul simplu și se simte în economie: crește evaziunea fiscală”, a spus analistul economic. 

Citește și Câte salarii minime sunt în România. În ce domenii se acordă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.


pixel