Salariile românilor se vor majora considerabil în 2025. Însă rămâne o întrebare

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Bani
Bani
EXCLUSIV
În contextul scumpirilor tuturor bunurilor, oamenii așteaptă tot mai mult angajamentul luat de premier cu privire la creșterea salariului minim și mediu net în 2025. Totuși, sunt aceste creșteri realizabile, reprezinte ele un efort imposibil pentru economia românească. Despre aceste aspecte a vorbit Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) în cadrul emisiunii „Totul despre bani”, luni pe DCNewsTV și DCBusiness.

Conform spuselor sale, președintele CNIPMMR a făcut câteva propuneri Guvernului în această direcție dar se pare că intențiile sale nu au primit atenția pe care ar fi meritat-o, chiar dacă s-au luat unele măsuri în acest sens.

„Noi am oferit Guvernului variante de creștere a salariului minim pe economie în care am cerut ca între 250 și 450 lei să ajungă direct la angajați nepurtați de taxe și impozite. Guvernul a crescut salariul minim la sfârșitul anului trecut și le reamintesc, pentru că noi avem o memorie instituțională, faptul că această propunere a rămas în aer. Toate aceste lucruri trebuie reluate și discutate”, a spus acesta în cadrul interviului la „Totul despre bani”.

Astfel, Florin Jianu a vorbit și despre angajamentul luat de premier cu privire la salariul mediu de 1000 euro și cel minim, de 500 euro net, în 2025.

„Statul a avut doar de câștigat de pe urma salariului minim pe economie pentru că jumătate din bani merg la stat. Dacă discutăm de taxe progresive, de reașezarea întregului sistem fiscal, hai să plecăm la această premisă – avem 1,5 milioane de oameni la pragul de salariu minim pe economie, acolo pragul ar trebui să fie mai scăzut. Asta ar trebui să fie una dintre discuții. Să vedem că la pragurile de jos lăsăm oamenilor mai mulți bani și gradual găsim formule de echilibrare.

 

Majoritatea românilor își câștigă existența pe urma muncii într-un IMM

 

„Suntem cei mai mulți, aproape trei milioane în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii, 1,5 în cadrul companiilor mari și 1,2 milioane la stat. Peste 60% dintre angajați se găsesc în cadrul întreprinderile mici și mijlocii. De altfel, ele sunt țesătura care ține o economie, de aceea ne luptăm, pentru că există o simbioză, există o comunitate, în schimb, în cazul unei multinaționale cineva se uită rece pe o hârtie și spune că e mai ieftin dincolo și atunci îi diminuează activitatea. Concedierile colective nu s-a văzut în IMM-uri, tot la companiile mari le-am văzut, mii de oameni dați afară”, a mai comentat Jianu.

Conform președintelui CNIPMMR România se află IMM-urile din țara noastră se află la sub jumătatea numărului de companii pe media de locuitor față de Europa, „undeva la 22 de companii la mia de locuitori iar media europeană este între 50 și 55 de companii la mia de locuitori”, a conchis acesta.

Mai multe despre acestea la linkul atașat.

<iframe id="ytplayer" type="text/html" width="640" height="360"  src="https://www.youtube.com/embed/3IWnUQ-WQ-A"  frameborder="0"></iframe>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Foto: Reuters
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
SUA vs China
Muncitor

Germania 2025: Sectoarele cu potențial ridicat de investiții

Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...

Ursula von der Leyen
Bani. Foto: Freepik.com
Știrile dimineții
Document
Foto: Freepik.com
Beijing

Preţurile din China au scăzut pentru a treia lună consecutiv

Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...

Criptomonede / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Inteligența artificială / Foto: Freepik
Radar / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
S&P Global
Google
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Tanczos Barna / Foto: gov.ro

Tanczos Barna cere formarea rapidă a unui guvern responsabil

Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.

Robotul Vulcan / FOTO: Captură ecran
Mașină / FOTO: Freepik

În timp ce industria auto frânează, Ferrari accelerează

Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...

Estimări și calcule / FOTO: Freepik
Bitcoin

Prețul Bitcoin se apropie de 104.000 de dolari

Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...

Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com

pixel