Salariul minim, majorat la 3.500 de lei? Document din Parlament: Întrebările la care trebuie să răspundă ministrul Muncii
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Bani - lei
Bani - lei
Marius Budăi, ministrul Muncii, a primit o interpelare în Parlament cu privire la majorarea salariului minim. 

Recent, Marius Budăi, ministrul Muncii, a fost întrebat dacă este posibil ca salariul minim să fie majorat, de la 1 ianuarie 2024, la 3.500 de lei. "Din păcate, nu suntem într-o perioadă în care să dăm mesaje extrem de clare fără a greşi şi eu o să mă feresc să fac acest lucru.

Anul acesta, la 1 ianuarie a fost un salt mare de 450 lei pentru salariul minim. A înţeles şi Guvernul să participe la acest salt şi 200 lei nu sunt taxaţi. Avem discuţii cu partenerii sociali şi o asemenea decizie nu se ia decât la masa dialogului, cu partenerii sociali, cu sindicatele şi patronatele şi Guvernul la mijloc, ca un mediator ce trebuie să fie. Însă toate aceste lucruri câteodată există o vorbă în România care spune că «mai binele este duşmanul binelui»", a răspuns ministrul Muncii.

Citiţi şi: Cu cât ar trebui să scadă prețul laptelui. Bogdan Chirițoiu: Guvernul își păstrează rezerva, deci există o sabie a lui Damocles

În acest context, demnitarului i-a fost adresată o interpelare în Parlament din partea deputatului Mugur Cozmanciuc. Iată textul documentului: 

"Stimate domnule ministru,

Subiectul majorării salariilor și pensiilor generează întotdeauna reacții puternice în spațiul public. Recent, prin promisiunile făcute, românii și-au creat încă o dată așteptări la venituri mai mari.

În cadrul unui interviu acordat, ați evidențiat posibilitatea de a vedea salariul minim ajungând până la 3.500 lei, de la 1 ianuarie 2024. Sindicatele și patronatele se află în dialog permanent cu reprezentanții Ministerului despre modurile și etapele în care am putea asista la această creștere. Ea se va materializa, cel mai probabil, la începutul anului viitor, însă nu există un acord în coaliție în acest sens.

Din nefericire, problema salariului minim rămâne una dintre cele mai complicate pentru țara noastră, pentru că orice creștere va îngreuna situația angajatorilor.

Față de cele prezentate, vă rog să precizați în răspunsul dumneavoastră:

1. Cum ar putea fi îmbunătățit planul de creștere economică al României?

2. În ce etape ar putea fi împărțit calendarul de majorare salarială pentru a putea introduce treptat creșterea?

3. Ce măsuri vedeți necesare pentru a ușura situația angajatorilor după momentul majorării?

Solicit răspuns în scris."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel