Actualul Guvern a anunțat că valoarea salariului minim de bază va crește de la 1 ianuarie 2020, de la 2080 de lei la 2230 de lei. Autoritățile mai au de stabilit însă modul de calcul pentru salariul minim. În ședința de ieri cu patronatele și sindicatele, guvernanții au prezentat trei variante de calcul din care va fi aleasă una.
"În principal, Guvernul face o propunere de construire a unui mecanism care să dea predictibilitate în stabilirea salariului minim şi cunoaşterea pentru mediul de afaceri pe trei variante. Varianta principală rămâne stabilită în funcţie de inflaţie şi de productivitatea muncii. Se dau mai multe detalii legate de productivitate. E o chestiune legată de modul de calcul al productivităţii, dar în fine, sunt probleme tehnice care vor trebui analizate. A doua şi a treia variantă sunt corecţii în funcţie de gradul de şomaj existent, o funcţie de depăşire a parametrilor din calcul respectiv şi o corecţie legată de acest lucru", a declarat marți, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel ALFA".
Ionel Dancă: Salariul minim pe ţară pentru anul 2020 creşte la nivel net cu 83 de lei
Salariul minim pentru studii superioare se aplică pentru cei care au studii superioare dar au vechime în domeniul studiat de cel puțin un an, nivelul acestuia pentru anul 2020 rămâne de 2.350 de lei, sumă care va rămâne neschimbată până când salariul minim general va ajunge la același nivel, urmând eliminearea acestui salariu diferențiat.
Salariul minim din domeniul construcțiilor va rămâne în 2020 și acesta la nivelul din 2019, respectiv de 3.000 de lei. Dacă acest salariu minim va fi și el eliminat, deocamdată nu se știe nimic.
"În ceea ce priveşte salariul minim din construcţii, vorbim de un număr de contracte de aproximativ 316.000, este o prevedere asumată inclusiv în dialogul cu reprezentanţii partenerilor sociali din acest domeniu, este o prevedere care va fi păstrat în vigoare, iar în ceea ce priveşte nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare în momentul de faţă hotărârea de guvern nu va afecta în niciun fel această categorie de salariaţi, respectiv rămâne în plată nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare, urmând ca, în timp, prin creşterea salariului minim brut pentru cei care în momentul de faţă sunt sub nivelul celor cu studii superioare să ajungă la acelaşi nivel şi să existe un singur salariu minim brut", a precizat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, după ședința de marți a Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...