Salariul minim european. Variantele de calcul ale Ministerului Muncii

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Bani / FOTO: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Începând cu 2024, în România ar trebui să fie introdus un salariu minim adecvat, după implementarea unei Directive a UE.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii confirmă că instituția pe care o reprezintă lucrează deja la un proiect care prevede implementarea salariului minim european, astfel că românii vor putea primi mai mulţi bani în cont.

”Directiva privind salariul minim la nivel european urmează a fi transpusă în acest an și deja există un grup de lucru la nivelul Ministerului Muncii și instituțiilor subordonate în acest sens”, scrie Cristian Vasilcoiu în postarea sa.

”Nu ne obligă nimeni la nimic, România a susținut această inițiativă europeană încă de la stadiul de proiect și are o astfel de reformă cuprinsă și în PNRR!

Pe scurt, salariul minim dintr-un stat membru trebuie să se situeze în jurul a 50% din salariul mediu sau 60% din salariul median din acel stat membru.

România nu este foarte departe de acest procent nici în 2024, când salariul minim va fi de 3.700 de lei brut de la 1 iunie, iar ultima valoare oficial raportată a salariului mediu este de 7.509 lei”, a precizat secretarul de stat. 

Există diferențe mari între statele membre ale UE în ceea ce privește măsura în care lucrătorii sunt acoperiți de convențiile colective și nivelul salariilor minime. Tocmai de aceea, UE vrea să stabilească un "salariu minim european", care nu va avea însă aceeași valoare în toate țările.

Salariul minim european se va calcula în funcție de veniturile medii din fiecare țară și ar putea fi stabilit la 50% din salariul mediu național, estimat la 7.600 de lei în 2024.

Mai exact, salariul minim dintr-un stat membru trebuie să se situeze în jurul a 50% din salariul mediu sau 60% din salariul median din acel stat membru, spun oficialii din Ministerul Muncii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.


pixel