Salariul minim în România. Raluca Turcan: Se pare că am vorbit degeaba
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ministrul Muncii, Raluca Turcan
Ministrul Muncii, Raluca Turcan
Pe fondul discuțiilor din Uniunea Europeană privind necesitatea introducerii unui salariu minim unic la nivel comunitar, ministrul Muncii, Raluca Turcan a fost întrebată cu cât ar trebui să crească, în România, acest venit pentru a satisface cu adevărat nevoile oamenilor. În răspunsul său, fostul vicepremier a vorbit de criterii, principii, de rata inflației, indicatori și multe altele, evitând însă să ofere măcar o cifră aproximativă.

”Încă de anul trecut s-a încercat găsirea unor criterii predictibile și ancorate în realitate, pentru calculul salariului minim. Și dacă vă amintiți, anul trecut, creșterea salariului minim s-a realizat la productivitatea muncii și rata inflației. Iar majorarea a fost una care a răspuns criteriilor de anul trecut. Cred că majorarea a fost de 7,3%, a spus Raluca Turcan într-o intervenție la Antena3. 

Ministrul a arătat că, ”anul acesta, majorarea a fost tot conectată la rata inflației și productivitatea muncii și a fost undeva la 3,1%. Și din momentul în care am stabilit nivelul salariului minim, am agreat cu partenerii sociali să creăm un cadru de dezbatere în următoarele șase luni, astfel încât să ajungem la un acord, ca de acum înainte salariul minim să fie prevăzut spre finalul anului cu modalitatea de creștere raportată la indicatori și să intre în vigoare de la începutul anului viitor”. 

În caz contrar

Potrivit spuselor sale, ”principiul la care ținem foarte mult este ca orice majorare de venituri să fie acompaniată și de creșterea puterii de cumpărare. Să nu dai cu o mână și să iei cu două”, a subliniat ministrul Muncii, arătând că, în caz contrar, ”riscăm să se închidă companii, să pierdem locuri de muncă, să explodeze prețurile”.

Citește și SALARIUL minim în UE. Luxemburg propune o SUMĂ de INVIDIAT

Întrebată cu cât ar trebui să crească în România salariul minim, Raluca Turcan a răspuns, după o pauză de câteva secunde că, se pare că ”am vorbit deageaba mai devreme”. 

Precizând că în România sunt 1,4 milioane de angajați din mediul privat plătiți cu salariul minim și aproximativ 60.000 de angajați la stat plătiți tot cu salariul minim. Acești oameni sunt în pragul sărăciei. De aceea, majorarea pe noi am făcut-o anul acesta, va trebui susținută și crescută constant de către Guvern, astfel încât salariul minim să conducă și la creșterea puterii de cumpărare și la creșterea calității vieții 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel