Salariul, obsesia acestor români, deși lucrează în domenii bine plătite

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Comisia Europeană va impune NOI TAXE
Comisia Europeană va impune NOI TAXE
Managerii şi IT-iştii sunt angajaţii care se preocupă cel mai intens de evoluţia salariilor pentru poziţiile pe care le ocupă, relevă un studiu realizat de eJobs România. 

Potrivit datelor Paylab, comparatorul salarial lansat de eJobs România, salariul este unul dintre cele mai importante criterii în funcţie de care românii îşi aleg jobul, iar angajaţii care se preocupă cel mai intens de evoluţia salariilor pentru poziţiile pe care le ocupă sunt managerii şi IT-iştii. Următorii cei mai curioşi angajaţi cu privire la dinamica salariilor şi compararea propriilor salarii cu media pieţei sunt cei din contabilitate, sectorul financiar şi audit, comerţ, construcţii, transport şi logistică. Pe ultimele locuri în top sunt angajaţii din administraţia publică, cei din industria auto şi cei din banking.

Bonusuri financiare

Aceeaşi cercetare arată că şi în opinia managerilor de HR salariul este factorul care contribuie cel mai mult la creşterea nivelului de satisfacţie a angajaţilor. Tot angajatorii mai spun că importante pentru angajaţi sunt echipa, cultura organizaţională, bonusurile financiare, oportunităţile de dezvoltare profesională, zilele suplimentare de concediu sau abonamentele medicale şi la sală.

IT-iştii nu sunt doar angajaţii care verifică cel mai frecvent media salarială din piaţă, ci sunt şi cel mai bine plătiţi specialişti din economie. Alături de ei, avocaţii, bancherii şi specialiştii în resurse umane încasează cele mai mari salarii din România, potrivit raportului anual HR Review & Trends, lansat de eJobs. În IT, salariul mediu net, la nivel naţional, este de 5.731 de lei, pe lună. Pe locul al doilea se situează angajaţii din domeniul Juridic, cu venituri lunare de 4.571, fiind urmaţi de cei din Banking (4.226 de lei) şi cei din Resurse Umane (4.048 de lei).

Citește și Ce salarii se cîștigă la cei mai mari angajatori din România

Acestea sunt, de altfel, şi singurele domenii în care salariul mediu net depăşeşte pragul de 4.000 de lei. Sub acest nivel, dar nu la distanţă foarte mare, se află Finanţele şi Contabilitatea (3.930 de lei), Controlul Calităţii (3.646 de lei), Asigurările (3.565 de lei), Construcţiile şi Imobiliarele (3.234 de lei), Administraţia publică (3.197 de lei) şi Inginerie mecanică (3.077 de lei). La pol opus faţă de topul anterior, cele mai mici salarii medii nete s-au înregistrat în industria Textilă (1.987 de lei), în industria Prelucrării Lemnului (2.239 lei), în Servicii (2.281 lei) şi în Pază şi Protecţie (2.335 lei).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Blackout. Spania a decretat stare de urgenţă

Stare de urgenţă în Spania.

Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Foto: Freepik.com
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Foto: Mihai Ciobanu
Foto: REUTERS
Haos pe străzile din Spania
Foto: Freepik.com
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Birou gol / FOTO: Facebook
Rabla 2023. Foto: Pexels.com
 Blackout
Lucrători pe linii de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Senatul Romaniei
Inteligență artificială
Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash
Baterii / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
Dacia 1300
Cosmin Marinescu

România Europeană – tablou grafic comparativ în Economic@BNR

Cu susținerea Consiliului de Administrație al Băncii...

Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
Analiză / FOTO: Freepik

pixel