Salarii mai mari și avantaje suplimentare pentru militari și polițiști
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt câteva chestiuni care trebuie cunoscute
Sunt câteva chestiuni care trebuie cunoscute
România se pregătește să implementeze schimbări semnificative în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, aducând modificări care vor influența atât personalul implicat, cât și eficiența operațională a instituțiilor relevante.

Guvernul a aprobat în ședința de joi o Ordonanță de Urgență care aduce o serie de modificări privind salarizarea pesonalului din Ministerul Apărării și Ministerul de Interne.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a dat undă verde achiziționării de sisteme de aeronave fără pilot la bord Bayraktar TB2 și altor programe de înzestrare, într-un efort de modernizare și consolidare a capacităților operaționale ale Armatei României.

Această decizie vine în contextul necesității de a întări structurile militare românești, având în vedere mediul de securitate regional și global, cu accent pe evoluția situației din regiunea Mării Negre și eforturile NATO de consolidare a posturii aliate de pe flancul estic. Deciziile luate în cadrul Summitului de la Vilnius, din 11-12 iulie 2023, de adoptare a Planurilor de Apărare Regională au subliniat importanța consolidării capacității de luptă a structurilor militare, ceea ce a condus la intensificarea activității personalului militar.

Pentru a realiza și menține capabilitățile aferente acestor achiziții, Ministerul Apărării Naţionale urmează să trimită personal militar în misiuni de instruire și sprijin în derularea programelor de înzestrare, atât în interiorul țării, cât și în afara teritoriului naţional.

În acest context se dorește o nouă reglementare a drepturilor salariale specifice pentru personalul care utilizează sistemele de avioane fără pilot la bord Bayraktar TB2. Aceste drepturi ar acoperi riscurile și dificultățile asociate cu instruirea și operarea acestor sisteme, oferind o motivație adecvată pentru participarea la astfel de misiuni.

O altă modificare vizează majorarea indemnizațiilor pentru misiunile internaționale astfel că personalul din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale care participă la misiuni internaționale de instruire sau exerciții militare ar urma să primească indemnizații mai mari pentru a compensa durata prelungită și condițiile specifice de lucru.

Se va impune și un cadru legal unitar pentru salarizare în timpul cursurilor, adică se propune stabilirea unui cadru legal unitar pentru salarizarea personalului aflat în perioada de formare și perfecționare sau înmatriculat la cursuri de zi în instituțiile de învățământ superior.

Se au în vedere și majorări salariale pentru motivare și retenție. Mai precis, pentru a se asigura motivarea și retenția personalului, se propune acordarea unei majorări salariale de până la 30% din solda de funcție/salariul de bază pentru acest personal.

Se propune acordarea de facilități suplimentare, cum ar fi concedii de odihnă suplimentare sau compensarea în bani a concediilor de odihnă neefectuate, pentru soldații și gradații profesioniști.

O altă propunere vizează uniformizarea modului de suportare a contribuțiilor sociale pentru personalul trimis în misiuni permanente în străinătate, eliminând inechitățile existente între diferitele categorii de personal.

Totodată se propune și reglementarea acordării cuantumului actualizat al soldelor și salariilor pentru personalul militar, polițiști și polițiști de penitenciare.

Veșnica problemă a uniformelor ar urma să se rezolve. Toate instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale ar urma să acorde valoarea financiară anuală a normei de echipare și valoarea financiară a drepturilor de echipament la nivelul actualizat al acestora.

Un alt aspect important care se va schima este cel al valorificării condițiilor de muncă din sistemul militar pentru rezerviștii voluntari, în perioadele în care aceștia participă la instruire și misiuni.

Aceste schimbări vizează personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil implicat în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, având scopul de a asigura un tratament egal în ceea ce privește drepturile și beneficiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel