Conform unei legi promulgate recent de Vladimir Putin, numai vinul efervescent produs în Rusia poate fi etichetat drept "şampanie", în timp ce producătorii străini vor trebui să modifice denumirea băuturii lor.
Unii producători francezi, care susţin că doar produsele care provin din regiunea Champagne din Franţa pot fi vândute sub denumirea de "şampanie", au interpretat noua lege din Rusia ca un efort al autorităţilor de la Moscova de a ajuta producătorii ruşi de vin, în dauna producătorilor străini.
"După ce vom analiza legislaţia rusească, în zilele următoare vom lua măsurile care se impun faţă de autorităţile ruse", a declarat marţi ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, în cursul unei audieri în Parlament. "Dacă se va dovedi că au fost încălcate prevederile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, vom proceda la fel cum am făcut şi anterior în relaţia cu Rusia" a mai spus Le Drian, care a adăugat însă că "sper că vom putea rezolva aceste dificultăţi prin dialog".
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) are un mecanism de rezolvare a disputelor comerciale între statele membre.
Citește și Războiul șampaniei ruso-franceze. Putin a semnat o nouă lege
În prezent, Rusia importă aproximativ 50 de milioane de litri de vin spumant în fiecare an, dintre care 13% este şampanie franţuzească. Există deja disponibile mai multe mărci de 'champagne' rusească, produse în regiunile din sudul Rusiei, precum Krasnodar şi Rostov, şi care se comercializează chiar şi cu 270 de ruble (aproximativ trei euro) litrul.
Franţa protejează termenul ''champagne", iar Uniunea Europeană şi multe alte ţări rezervă acest termen numai pentru vinul produs în regiunea cu acelaşi nume din nord-estul Franţei. Ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandi, a afirmat marţi că "şampanie" este un nume care poate fi folosit doar pentru vinurile spumante din regiunea omonimă din Franţa, deşi în decursul timpului alte ţări au încercat să susţină că denumirea este a lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.