Samsung ÎNLOCUIEȘTE Huawei? Ce zic operatorii de telefonie mobilă

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Toate dispozitivele de comunicare, comercializate în Rusia, vor trebui să fie echipate cu astfel de softuri, produse de companii rusești.
Toate dispozitivele de comunicare, comercializate în Rusia, vor trebui să fie echipate cu astfel de softuri, produse de companii rusești.
Operatorii de telefonie mobilă din Europa au început să se gândească la posibilitatea ca grupul sud-coreean Samsung Electronics, considerat mult timp un outsider, să înlocuiască Huawei în calitate de furnizor pentru reţelele lor 5G, informează Reuters.

Potrivit unor directori din industria de telecomunicaţii, după ce Samsung a semnat un acord în valoare de şase miliarde de dolari cu operatorul american Verizon, în luna septembrie, atât operatorul spaniol Telefonica, dar şi grupul francez Orange au avut discuţii cu firma sud-coreeană.

În prezent, echipamentele hardware marca Huawei reprezintă jumătate din reţelele 4G din Europa, care vor forma fundaţia pentru viitoarele reţele 5G, restul fiind echipamente furnizate de compania finlandeză Nokia şi cea suedeză Ericsson. Însă, operatorii europeni de telecomunicaţii sunt presaţi de autorităţile americane să respingă echipamentele 5G furnizate de grupul chinez Huawei. Washington susţine că există riscul ca echipamentele Huawei să fie utilizate de Beijing pentru spionaj.

Cîțu a ÎMPRUMUTAT 1,255 miliarde de lei de la BĂNCI

Una dintre problemele cu care se confruntă Samsung este aceea că operatorii sunt îngrijoraţi de faptul că produsele firmei sud-coreene ar putea să nu fie compatibile cu actualele reţele 4G construite de Huawei, caz în care ar costa sute de milioane de dolari să înlăture actualele reţele şi să le înlocuiască în loc să le îmbunătăţească pur şi simplu.

"Trebuie să fie extrem de competitive", a declarat directorul de tehnologie de la Telefonica, Enrique Blanco.

"Înlocuirea reţelelor 4G înseamnă costuri suplimentare pentru Samsung şi, chiar dacă îi vom invita la licitaţie, va fi dificil pentru ei să fie competitivi", a adăugat Blanco.

Un purtător de cuvânt de la Samsung a spus că ideea potrivit căreia echipamentele firmei sud-coreene nu sunt compatibile cu actuala infrastructură este o neînţelegere. Acesta nu a precizat care sunt pieţele europene pe care le vizează Samsung, dar a spus că firma speră să repete succesele pe care le-a înregistrat în Asia şi cele două Americi.

Directorul de tehnologie şi inovaţie de la Orange, Michael Trabbia, a afirmat că şi el analizează posibilitatea utilizării echipamentelor Samsung în Europa. Singurele pieţe europene pentru care Orange nu şi-a ales încă furnizorul de echipamente 5G sunt Polonia şi România.

"Vedem că Samsung devine din ce în ce mai credibil în ceea ce priveşte 4G şi 5G", a spus Trabbia.

El a menţionat că Orange a testat, atât echipamente Huawei, cât şi Samsung pentru ca în cele din urmă să opteze pentru echipamentele Nokia şi Ericsson pentru sistemele sale 5G din Franţa.

În schimb Deutsche Telekom, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Europa, rămâne în continuare sceptic că Samsung ar putea fi o soluţie competitivă pe termen scurt, susţin sursele din interiorul companiei şi documentele interne consultate de Reuters.

La rândul lor, analiştii sunt de părere că grupul sud-coreean trebuie să facă mai mult pentru a putea concura cu firmele Nokia şi Ericsson care sunt la ele acasă în Europa.

"Dacă vor obţine contracte de la Deutsche Telekom sau Telefonica vor fi nevoiţi să îşi pună la punct organizaţii mari şi să susţină infrastructura. Nu poţi doar să trimiţi oferte operatorilor europeni şi apoi să începi să construieşti reţele aici", susţine Kimmo Stenvall, analist la OP Markets Helsinki.

Operatorii europeni de telecomunicaţii au cheltuit deja miliarde de euro pentru a pune la punct reţele de fibră optică în Europa, iar noile reţele 5G le vor goli şi mai mult buzunarele.

Asociaţia Mondială a Operatorilor (GSMA) estimează că 1.140 miliarde de dolari vor fi investite la nivel mondial în următorii cinci ani, dintre care 78% numai pentru reţelele 5G. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel