Cele două laboratoare au fost sancționate de autoritatea de concurență pentru "practici abuzive" menite să păstreze vânzările unui medicament prescris pe scară largă în oftalmologie, în detrimentul altuia de treizeci de ori mai ieftin. Un al treilea laborator, americanul Genentech, cumpărat de Roche în 2009, a fost, de asemenea, sancționat pentru aceste practici.
Lucentis, medicamentul dezvoltat de Genentech și comercializat în afara SUA de Novartis, este utilizat pentru tratarea degenerescenței maculare (AMD), principala cauză a orbirii la persoanele de peste 50 de ani în țările industrializate.
Însă comunitatea medicală a constatat că alt medicament Genentech, Avastin, anticancerigen, avea efecte pozitive asupra AMD. Medicii au început să îl prescrie, chiar dacă nu avea autorizație de introducere pe piață specifică pentru această boală (autorizație de introducere pe piață emisă de autoritățile sanitare la cererea laboratoarelor).
Cu toate acestea, prețurile celor două medicamente sunt foarte diferite: Avastin - comercializat de compania elvețiană Roche în afara Statelor Unite - costă de 30 de ori mai puțin decât Lucentis.
În 2020, autoritatea de concurență a constatat că, pentru a-și proteja interesele, cele trei laboratoare s-au înțeles pentru a denigra utilizarea Avastinului în oftalmologie, atât în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății, cât și al autorităților publice.
Nici o comunicare "înșelătoare"
Novartis, acuzat că a desfășurat o campanie de comunicare pentru a discredita utilizarea Avastin în oftalmologie între 2008 și 2013, a primit cea mai mare sancțiune, 385 de milioane de euro.
Roche și Genentech au fost amendate împreună cu peste 59 de milioane de euro. Autoritatea de concurență a susținut că Roche, care comercializează Avastin în Franța, a refuzat timp de luni de zile să furnizeze eșantioane de medicament Autorității Naționale pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM), întârziind astfel punerea în aplicare a unui studiu menit să examineze utilizarea acestuia împotriva Lucentis.
Contrar autorității franceze pentru concurență, Curtea de Apel din Paris a considerat că, începând din 2011 și de la intrarea în vigoare a noii legislații, Avastin ar trebui considerat ca fiind scos de pe piață pentru tratamentul AMD, deoarece nu avea autorizație de introducere pe piață pentru această boală.
Instanța a concluzionat că "niciun comportament de excludere" nu poate fi imputat unei perioade în care Avastin și Lucentis "nu puteau concura în mod valabil". În plus, a constatat că, în perioada respectivă, comunicarea grupului Novartis a fost "măsurată în ton" și nu a fost denigratoare, iar cea a grupurilor Novartis și Roche "nu a fost alarmistă sau chiar înșelătoare".
În cele din urmă, a considerat că comportamentul de blocare al Roche, care a refuzat să furnizeze eșantioane de Avastin solicitate de autoritățile sanitare pentru a lansa un studiu științific, nu ar fi putut avea un efect anticoncurențial.
Contactată de AFP, Novartis s-a declarat mulțumită de decizia curții de apel, afirmând că "măsurile care încurajează" utilizarea și rambursarea unui tratament medical în afara autorizației sale de comercializare reprezintă "o amenințare" la adresa sistemului de reglementare a medicamentelor.
Pentru Roche, decizia recunoaște "legitimitatea" preocupărilor sale cu privire la intenția autorităților sanitare franceze de a utiliza la vremea respectivă Avastin pentru o altă boală decât cea pentru care a fost conceput inițial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...