Sancțiuni Rusia. Listă lungă de oficiali, inclusă în noul pachet de sancțiuni impuse de UE
Autor: Oana Pavelescu | 05 oct 2022, 13:59
UE impune noi sancțiuni
UE impune noi sancțiuni
Uniunea Europeană a aprobat un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, care include sprijin pentru plafonarea prețurilor la vânzările de petrol către terțe părți.

Acordul include măsuri de atenuare a impactului pe care sancțiunile îl vor avea asupra țărilor cu industrii mari de transport maritim, cum ar fi Grecia, Cipru și Malta, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, care au cerut să nu fie identificate deoarece discuțiile sunt private.

"Am aprobat un nou pachet de sancțiuni", a declarat reporterilor Andrzej Sados, ambasadorul polonez la UE. "Acesta include un plafon de preț pentru petrolul rusesc livrat în țări terțe și mecanisme pentru a evita eludarea sancțiunilor."

Sancțiunile, care ar urma să intre în vigoare joi, vor interzice transportul maritim al petrolului rusesc către țări terțe peste un plafon al prețului petrolului, a precizat președinția cehă a UE într-un tweet. Măsura ar extinde o interdicție de import de bunuri, inclusiv produse din oțel, și ar interzice furnizarea de servicii IT, de inginerie și juridice către entități rusești, a precizat aceasta.

Pachetul ar adăuga o interdicție privind expedierea petrolului rusesc la restricțiile existente privind serviciile necesare pentru transportul acestuia, dar ar prevedea o excepție pentru petrolul cu un preț egal sau mai mic decât un nivel stabilit de o coaliție a Grupului celor șapte și a altor țări, potrivit unui proiect al propunerii consultat de Bloomberg.

Pachetul mai amplu de sancțiuni ar viza o serie de persoane și entități, inclusiv oficiali de rang înalt din ministerul rus și persoane implicate în organizarea referendumurilor recente, condamnate pe scară largă. De asemenea, ar restricționa accesul la articole de aviație, componente electronice și substanțe chimice specifice pentru a priva armata rusă de tehnologii importante. 

De luni de zile, SUA fac presiuni pentru a elibera exporturile de țiței rusesc, temându-se că sancțiunile actuale ale UE ar afecta prea puternic aprovizionarea cu petrol. 

Unele națiuni au fost deranjate de faptul că ultimul proiect de sancțiuni pare să fi slăbit mai multe dintre măsurile propuse, inclusiv eliminarea unei companii rusești de extracție a diamantelor de pe lista de sancțiuni.

"Procesul a fost dificil și a trebuit să convenim asupra unor scutiri, inclusiv asupra acelor deja infame diamante roșii", a declarat Sados.

Pentru a permite plafonarea prețului petrolului, blocul va trebui să își modifice legislația actuală. În iunie, națiunile UE au convenit asupra unei interdicții totale a asigurărilor și a serviciilor financiare pentru petrolul transportat pe mare, în timp ce transportul maritim a fost scutit de restricții. Majoritatea acestor interdicții urmează să intre în vigoare la 5 decembrie, alături de o interdicție privind achizițiile de țiței rusesc în UE.

Fiind practic un pașaport standard al industriei pentru comerț, asigurarea europeană pentru transporturile cu petroliere protejează împotriva riscurilor, inclusiv a scurgerilor de petrol, și se bazează în mare măsură pe companiile europene.

G-7, care a aprobat un plafon la începutul acestei luni, a declarat că dorește să se ajungă la un acord înainte de 5 decembrie.

Citește și: 

UE prelungește sancțiunile impuse Rusiei. Ungaria s-a abținut la vot

Ungaria s-a abţinut miercuri de la blocarea prelungirii sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, după ce a pus sub semnul întrebării necesitatea reînnoirii lor săptămâna trecută, notează DPA.

Procedura oficială de reînnoire a sancţiunilor pentru încă şase luni a fost finalizată la timp, a declarat un purtător de cuvânt al Preşedinţiei cehe a Consiliului UE.

Prelungirea este oficială odată ce decizia este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Sancţiunile sunt considerate o măsură temporară şi trebuie reînnoite periodic.

Dacă Ungaria ar fi blocat prelungirea, sancţiunile ar fi expirat săptămâna aceasta.

Sancţiunile au fost impuse din cauza invaziei în curs a Ucrainei de către Rusia. Ele includ măsuri punitive împotriva a peste 1.200 de indivizi pentru sprijinul acordat preşedintelui rus Vladimir Putin şi politicilor sale.

Persoanele afectate au bunurile îngheţate şi interdicţie de a călători în UE.

Potrivit unor diplomaţi europeni, Ungaria îi dorea pe oligarhii ruşi Alişer Usmanov, Piotr Aven şi Viktor Raşnikov scoşi de pe lista persoanelor sancţionate.

Premierul ungar Viktor Orban a blocat în mod repetat sancţiunile sau a insistat asupra unor modificări, de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Experți: Săptămâna viitoare, critică pentru petrol

Se așteaptă ca OPEC și aliații săi să ia în considerare...

Cinci stațiuni balneare europene pentru această iarnă

Dacă sunteți în pană de idei pentru această vacanță de...

Un startup olandez începe producția primelor mașini solare

Start-up-ul olandez de mobilitate Lightyear a început să...

Musk a dublat prețul internetului în Ucraina

Prețul de listă al echipamentelor de comunicații...

Noua lege a pensiilor, amânată din nou. De când se va aplica

Conform proiectului de OUG lansat în dezbatere de...

JPMorgan, UBS și alții se bat pentru pensiile chinezilor

Firmele străine de gestionare a activelor din China,...

Amenzile rutiere în 2023. Care sunt intențiile Guvernului

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un...

Crossuri externe